Kavalec: Ne postoji osnova za odgađanje izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ugostila je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja i šeficu misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, a tema razgovora bilo je održavanje slobodnih, pravovremenih, korektnih i fer izbora u trenutku kada je Dom naroda odbio prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju sredstva za Opće izbore.

Upozorili ste danas da je zbog nedostatka finansija ugrožen niz procesa u vezi sa pripremama izbora. Šta su vam rekli u CIK-u, imaju li rješenje za ovaj problem?

“Da, bili smo u CIK-u i svrha posjeta je bila da vidimo novi sistem registracije stranaka i glasača van BiH. Govorili smo i o nadolazećim izborima i problemima sa kojima se CIK suočava i nedostatkom novca za izbore. Pozivamo da hitno Vijeće ministara odobri ta sredstva. To stvara probleme CIK-u. Još ima vremena da se sve obavi na vrijeme i što to duže traje sve će teže biti CIK-u da održi izbore u skladu sa zakonom”, kazala je Kavalec u Danu uživo na telviziji N1.

“Izborni zakon poziva na redovne izbore. Ne postoji osnova za odgađanje izbora kao prije dvije godine kada smo imalo pandemiju,” kaže Kavaled i dodaje: “Ne znam danas za bilo koji drugi razlog. Treba poštovati Ustav, prava građana da glasaju. Nema osnova za kašnjenje osim zbog finanasija.”

“Međunarodna zajednica neće finansirati izbore u BiH. To je obaveza Vlade ove zemlje i institucija. Nećemo preuzeti njihovu odgovornost, moraju poštovati Ustav i zakon, i izvojiti novac iz budžeta za izbore,” jasna je šefica misije OSCE-a u BiH.

Više mjeseci su trajali pregovori političkih lidera u BiH uz međunarodne medijatore ali rezultata o izmjeni Izbornog zakona nije bilo.

“Svi politički akteri su ranije učestvovali na izborima po ovom zakonu, za novi prijedlog nije bilo sporazuma. Moramo pomoći da se unose parcijalne promjene. Da se unesu izmjene u kojima bi se svi složili. Nakon izbora će opet biti prilika da se razgovara o tim prijedlozima. Spremni smo pomoći u tom procesu. Ne mislim da bi građani željeli da stranci preuzmu odgovornost i posao lidera koji su izabrani”, govori Kavalec.

Kaže da sada to nije poželjno, mijenjati Izborni zakon, jer su izbori već raspisani po trenutnom.

N1