Šefica misije OSCE-a u BiH: Radujemo se izborima u oktobru

5 19
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Šefica misije OSCE-a u BiH ambasadorica Ketlin Kavalec (Kathleen) izrazila je danas razočarenje što bh. politički lideri nisu postigli sporazum o potrebnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona, poručivši da će OSCE i aktivno dalje raditi u sferi izborne reforme, jer su posvećeni odredbama koje se tiču integriteta izbornog procesa u BiH.

– Na osnovu poziva BiH Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava u četiri navrata je pratio provođenje izbora i o tome napravio izvještaj i ukazao na različite manjkavosti te dao konkretne preporuke za otklanjanje tih manjkavosti iz izbornog procesa. Kao država članica OSCE-a, Bosna i Hercegovina se zajedno sa svim ostalim državama obavezala na poštivanje demokratskih prava svojih građana i jedno od tih prava je obaveza BiH da organizira demokratske izbore u redovnim intervalima – istakla je Kavalec tokom posjete Tuzli.

Izrazila je zabrinutost OSCE-a zbog narušavanja povjerenja građana u izborni proces te su iz tog razloga, kako je kazala, mnogo puta pozivali na donošenja potrebnih izmjena i dopuna kojima bi se ojačali integritet i transparetnost izbornog procesa.

Prema njenim riječima, trenutno je najvažnije da Vijeće ministara BiH donese potrebne odluke o izdvajanju novčanih sredstava koja su potrebna za organizaciju izbora u oktobru 2022. godine.

– Mi nećemo odustati. Nastavit ćemo raditi na tome. Moram reći da se radujemo izborima u oktobru koji trebaju biti organizirani u skladu s međunarodnim obavezama ove države kao države članice OSCE-a – zaključila je ambasadorica Kavalec, piše Fena.