Koje se sve dobre stvari mogu dogoditi vašem tijelu ako postite 3 dana?

Screenshot 5 55
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Neki naučnici preporučuju 3 obroka i 3 međuobroka dnevno, a drugi preporučuju post. Prije nego što počnete paničariti, saslušajte nas: ovo nije misija gladovanja, piše Bright Side.

U stvari, post je jedna od najstarijih praksi u ljudskoj historiji. Na primjer, terapeutska upotreba posta datira najmanje iz petog stoljeća prije nove ere, kada ga je grčki ljekar Hipokrat preporučio pacijentima koji pokazuju određene simptome bolesti.

Postoje mnoge dijete koje reklamiraju uzdržavanje od jela i pijenja bilo čega osim vode u određenom vremenskom periodu. A mi smo htjeli da istražimo šta se dešava sa tijelom nakon 3-dnevnog posta.

1. Vaše ćelije se mogu brže samoobnavljati

Koža odrasle osobe pokriva otprilike 2 kvadratna metra površine i predstavlja oko 20% ukupne tjelesne težine. Post na vodi pokreće samoobnavljanje ćelija kože. Istraživači sugeriraju da proces počinje nakon 18-20 sati gladovanja i dostiže vrhunac nakon 48-72 sata. Nadalje, proces obnove stanica također može zaštititi od Alchajmerove i srčanih bolesti.

2. Može sniziti vaš krvni pritisak

Post tokom pijete samo vodu može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, što je jedna od najozbiljnijih bolesti od kojih pati moderni svijet. Post pokazuje obećavajuće rezultate, čak i kod osoba sa graničnim visokim krvnim pritiskom kada su postile pod medicinskim nadzorom.

3. Može potaknuti vaš metabolizam

Hormoni insulin i leptin igraju ključnu ulogu u metabolizmu organizma. Inzulin pomaže u skladištenju nutrijenata iz krvotoka, dok leptin služi kao hormon sitosti. Istraživanja pokazuju da gladovanje na vodi može učiniti vaše tijelo osjetljivijim na ove hormone. Veći nivo osjetljivosti povećava efikasnost ovih hormona, što znači da će vaše tijelo moći smanjiti šećer u krvi i spriječiti gojaznost.

4. Može spriječiti neke hronične bolesti

Smatra se da post smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca. Osim toga, istraživanja na životinjama sugerišu da gladovanje u vodi može potisnuti gene uključene u rast stanica raka. Ovo takođe može učiniti hemoterapiju efikasnijom.

5. Može poboljšati funkciju mozga

Post je prvi put propisan kao tretman za epilepsiju prije više od 2.000 godina. Štaviše, istraživanja pokazuju da post pomaže da se razbistri um i napuni osjetila, a istovremeno stimulira rad mozga. Također, post može poboljšati kognitivne funkcije, zaustaviti kognitivni pad koji je povezan sa starenjem, smanjiti neurodegeneraciju, smanjiti oštećenje mozga i poboljšati funkcionalni oporavak nakon moždanog udara.

6. Možda ćete smršati

Prednost koja se najčešće povezuje s postom je gubitak težine. Gubitak težine nastaje kada vaše tijelo prijeđe iz stanja nahranjenosti u stanje gladovanja. Bez hrane za sagorijevanje energije, vaše tijelo počinje da sagorijeva tjelesne masti (pohranjeno gorivo) da bi nastavilo da radi. Na dan posta od 24 sata izgubit ćete oko trećinu ili pola kilograma masti, a ne vode.