Koliko dugo možete držati jaja u frižideru, a da se ne pokvare?

jaja unsplash
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jaja su namirnica koji svi vole, a uz to su bogata raznim hranjivim tvarima pa ih se smatra i “supernamirnicom”, amogu se spremati na razne načine.

Jaja su jeftin izvor bjelančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Uz to, žumanjak sadrži dosta željeza, vitamina A, D, E i K, bjelanjak obiluje proteinima.

U prosječnom bjelanjku nalazi se četiri grama proteina, a u žumanjku oko 2.7 grama.

ČITAJ JOŠ:  Optička iluzija zaludjela internet: Na ovoj slici je samo jedan predmet stvaran

Ali, znate li koliko dugo jaja možete držati u frižideru, a da se ne pokvare?

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) navodi da jaja možete držati u frižideru tri do pet sedmica.

Ministarstvo savjetuje da uvijek kupujete ono pakiranje na kojemu je jasno naznačen datum do kojeg se treba prodati ili datum isteka roka. Čim kupite jaja, odnesite ih doma i pospremite u frižider.

Jaja treba čuvati na temperaturi od 4,5°C ili malo nižoj. Ostavite ih u kartonu u kojemu ih kupite i stavite ih u najhladniji dio frižidera, a ne u vrata. Ako jaja tvrdo kuhate, u frižideru vam mogu stajati do sedam dana.

ČITAJ JOŠ:  Deset stvari koje nikada ne smijete bacati u WC školjku

GODISNJICA
MARKETING