Portal 072info

Koristite mašinice za brijanje? Ovih 5 pravila morate da znate!

Ako želite da vam koža bude savršeno glatka i bez ožiljaka, poslušajte slijedeće savjete.

1. PRIPREMITE SE

Ukoliko koristite mašinice, najbolje je da vam brada bude suha i kruta. Međutim, kako biste bili sigurni da su vam koža i dlačice čiste i nemaju sebuma, koristite preparat prije brijanja, baziran na alkoholu. Neka sadrži više vitamina E, kako bi sačuvao vašu kožu i iritaciju sveo na minumum.
 

2. POGODITE UGAO

Mašinicu držite pod pravim uglom u odnosu na vaše lice, a slobodnom rukom zatežite kožu kako bi vaše dlačice stajale uspravno. Ovo će maksimalno omogućiti kontakt sa kožom, smanjiti vrijeme trajanja brijanja i smanjiti iritaciju.

Brijač sa rotirajućim diskovima bi trebalo da koristite kružnim pokretima, dok mašinice sa četvrtastom glavom za brijanje treba da se koriste u potezima naprijed i nazad.

3. SAMO COOL

Uprkos činjenici da su motorizovane, većina električnih mašinica rizikuju strah od pregrijavanja, što je loše za osjetljivu kožu kod koje može da dođe do iritacije.

Uvijek prvo obrijte osjetljive regije, poput vrata dok mašinica nije još uvek previše ugrijana. Pritišćite lagano i nemojte preko istog mjesta da prelazite više puta.

4. PRAVILNO ODRŽAVAJTE SVOJU MAŠINICU

Mašinice su poput automobila: bolje rade kada se pravilno održavaju. Pravilno održavanje i čišćenje vaše mašinice će produžiti rok njenog trajanja. Koristite četkicu kako biste uklonili višak voska ili ulja i očistite uložak na brijaču, ali nježnim pokretima kako ne biste oštetili mašinicu. Nikada nemojte da udarate ivicom mašinice o lavabo kako biste uklonili dlačice, jer ćete je upropastiti, piše Menshealth.

Ukoliko imate mašinicu sa folijama, mijenjajte folije na svakih godinu ili dvije, u zavisnosti od čvrstine vaše brade. Većina muškaraca to zanemaruje, ali rizikujete da završite sa snažnijom bradom i da iziritirate kožu.

5. BUDITE STRPLJIVI

Strpljenje je ključno kada je u pitanju bilo koja tehnika brijanja, a pogotovo ukoliko ste neiskusni sa mašinicom za brijanje. Ukoliko ste cijelog života koristili brijač i sad ste prešli na električnu mašinicu, vašoj koži je potrebno nekoliko sedmica da se navikne na novu tehniku brijanja. Budite istrajni, čak iako osjetite blagu iritaciju kože.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box