Portal 072info

Marjanović: Korona ima određene mutacije i šta to znači

Screenshot 8 356
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nije u pitanju nedostatak kapaciteta, nego znanja, mudrosti i hrabrosti, rekao je genetičar i znanstvenik Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, komentirajući posljednja zbivanja u vezi sa korona virusom. Također je poručio i kako ne treba širiti paniku, a danas je gostovao u emisiji Dan uživo.

Kad imate krizu, morate pronaći ljude koji će vas voditi i ti ljudi moraju imati znanja, mudrosti i hrabrosti. Tu mislim na one ljude u izvršnoj vlasti koji su trebali da odigraju jako bitne uloge. Najbitnije u ovoj situacije da imate ministre zdravstva, a mi ih imamo previše. Nažalost, ova dva koja se tiču Kantona Sarajevo – kantonalnog nemamo dugo, a federalnog kao i da nemamo“, komentarisao je Marjanović za N1.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Rekao je i kako današnje brojke od više od 1.550 zaraženih u Bosni i Hercegovini trebaju nas zabrinuti, ali da širenje panike nikome ništa dobro nije donijelo, jer, kako je naveo, kada panično reagujete, ne biste dali dobra rješenja.

Ovo je jako veliki broj koji ukazuje na nešto što se zove kritična epidemiološka situacija. Epidemiolozi ne mogu više ni upratiti kontakte. Populacija je prožeta virusom, ali to se moglo očekivati vođeni iskustvima drugih zemalja. Dolaze hladniji dani, zatvaramo se, dajemo prostora virusu da se širi među populacijom“, dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je i kako korona virus ima određene mutacije, ali da to ne znači da je značajno jači.

U prvom valu imali smo lockdown i malu komunikaciju među ljudima, a da bi se virus širio morate pojačati komunikaciju među ljudima. Imali smo liberalne mjere tokom ljeta i sada dajemo prostora da se širi unutar bh. populacije. Bilo je očekivano širenje, ali nije tragičan broj. Morali smo kao društvo uraditi, pripremiti se i zdravstveni sistem i psihološki pripremiti ljude, kao i testiranje“, naglasio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Marjanović smatra da smo u ovoj sada fazi u kojoj se nalazimo, odnosno fazi u kojoj još nemamo vakcinu i konretnu terapiju, ustvari u fazi mačke i miša.

Morat ćemo biti spremni da pooštravamo mjere a onda se mogu i liberalizirati pa opet pooštravati. Moramo biti u pozicije mačke. Defintivno, pooštravanje ne treba shvatiti tragično. Neke mjere treba da se pooštre, ali one koje će dati određenu logiku i rezultate“, kazao je za N1.

Naveo je i kako ga zabrinjava činjenica da bježimo od sistemskih rješenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U aprilu smo mogli naslutiti šta će se desiti i kad smo vidjeli da se ne radi o sezonskoj priči, od maja, juna trebalo se raditi na pojačanju zdravstvenog sistema, pripremanju svih opcija za nastavu, na jačanju privrednih kapaciteta, uvjeta za rad u pojedinim institucijama, sve smo to propustili. Sada biste znali kako da kontolirate cijelu ovu priču i širenje virusa“, naveo je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatska zatvara kafiće i restorane do Božića

Portal 072info

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME