BD8E5671 2C29 47BE 95D9 C1D1A8B06D0F
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 11, 2021 @ 8:25
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Razapet između saopćenja MUP-a Republike Srpske, saopćenja svog Ministarstva odbrane, i novinarskog pitanja kako se korektnom može nazvati “akcija bez validnog sudskog naloga”, uplašeni (ili preciznije rečeno, poplašeni) ministar Sifet Podžić, samo nam je kratko odgovorio da je u Splitu i da se za više informacija obratimo generalu Mašoviću.

NER FIT

Komandant Oružanih snaga BiH nije odgovorio ništa. A i generala Senada Mašovića smo pitali kakva je to “korektna” saradnja između vojske BiH i MUP-a RS-a ako su ovi drugi, bez validnog sudskog naloga, došli u kasarnu u Rajlovcu da u vojnom objektu na teritoriji Federacije hapse pripadnika OS BiH osumnjičenog za razbojništvo.

No, vratimo se sada na početak priče. Istraga.ba je u srijedu objavila da su pripadnici MUP-a RS-a, sa dva automobila od kojih je jedan pripadao Žandarmeriji, došli u kasarnu u Rajlovcu da traže vojnika A.Č. kojeg su sumnjičili za razbojništvo u Zvorniku. MUP Republike Srpske je taj naš tekst proglasio “lažnom vijeću”.

“Policijski sužbenici MUP-a nisu vršili nikakve pretrese na području Rajlovca kod Sarajeva, niti su pripadnici Žandarmerije bili angažovani na lišenju slobode pripadnika Oružanih snaga BiH u kasarni OS BiH na toj lokaciji”, saopćio je MUP Republike Srpske, demantujući pisanje medija u Federaciji.

Tekst se nastavlja nakon reklame

MUP RS-a, tako, demantuje nešto što nije ni objavljeno. Jer nigdje u tekstu Istrage kojeg možete pročitati na ovom linku, nije navedeno da je bio pretres, već da su pripadnici MUP-a RS-a, bez prethodne obavijesti kolega iz Federacije, djelovali u kasarni Rajlovac bez valjane sudske dokumentacije. Ali idemo dalje. Iz saopštenja MUP-a se, zapravo, ne može zaključiti da su njihovi službenici uopće bili u kasarni Rajlovac. No, Ministarstvo odbrane BiH to potvrđuje. Istina, njihovi službenici ne razlikuju listopad od studenog, odnosno oktobar od novembra pa su malo nejasne konstatacije njihovog saopćenja.

“Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Policijske stanice Vlasenica kontaktirali su nadležne organe Vojne policije (VP)  Oržanih snaga BiH, u utorak 9. listopada 2021. godine, te upoznali VP da traže pripadnika OS BiH, vojnika A.Č., zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela – teško razbojništvo, na području Zvornika”, piše u saopćenju 

U saopćenju Ministarstva odbrane, dakle, piše da su ih pripadnici MUP-a RS kontaktirali 9. listopadaa onda istog dana9. studenog, došli u kasarnu Rajlovac. No, to što službenici Ministarstva odbrane baš ne razlikuju mjesece u godini i nije toliki problem koliko je problem sljedeća rečenica.

“Patrola PS Vlasenica došla je u vojarnu „Rajlovac“, no nije imala potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje, te im je saopšteno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku”, navedeno je u saopćenju Ministarstva odbrane.

Iz ovoga je, dakle, jasno da su pripadnici MUP-a RS-a bez “potrebne dokumentacije” došli u kasarnu Rajlovac da uhapse pripadnika Oružanih snaga inicijala A.Č. Ovaj navod je u potpunoj suprotnosti saopćenja MUP-a Republike Srpske koji je informaciju o djelovanju svojih policajaca u Rajlovcu proglasio “lažnom viješću”.

“Nepotpuna potrebna dokumentacija” za postupanje u kasarni Rajlovac je zapravo – nepotpuna sudska naredba za postupanje. No, sve je to za Ministarstvo odbrane BiH – “korektna saradnja”.

Sada se vratimo slovu zakona. Prema Zakonu o krivičnom postupku RS, član 124, stav 6, pretresanje u vojnom objektu se može obaviti samo ako je prethodno naredba za pretres dostavljena “vojnim vlastima”. Dalje, prema Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, član 31., “ovlaštena profesionalna vojna lica na službi u vojnoj policiji djeluju kao ovlaštena službena lica prema Zakonu o krivičnom postupku BiH u vezi sa oprativnom i kriminalističkom obradom lica na službi”.

MUP RS-a nije imao potrebnu dokumentaciju. No, ipak su došli u kasarnu Rajlovac da “obrade” lice koje je u tom trenutku na službi u Oružanim snagama BiH.

LIDER