MOGUĆE JE BITI BEZ NJEGA: Pet stvari koje sam naučila otkad sam se odrekla Facebooka

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Možete li zamisliti život bez Facebooka? Kao novogodišnju odluku za 2015. godinu, Kate Mirkin odlučila je vidjeti kako izgleda život bez ‘fejsa’. Nakon nekoliko mjeseci, ovo su njezini zaključci…

1. Život bez Facebooka je miran i tih

Niste bombardirani informacijama koje vas ne zanimaju. Ne morate gledati fotografije male djece koje je objavila prijateljica koju niste vidjeli 10 godina ili pročitati 100 različitih mišljenja o tome je li haljina zlatne ili plave boje. Umjesto toga, možete sami odabrati koje vijesti želite pročitati. Život bez brojanja ‘lajkova’ mnogo je jednostavniji, tvrdi Mirkin.

2. Zapravo vam ne nedostaje

Prvih nekoliko dana osjećat ćete se zbunjeno i čudno. Kako biste si olakšali ‘prijelaz’, koristitie Instagram ili neku drugu društvenu mrežu. Besmisleno pregledavanje Facebooka svakih pet minuta, Mirkin je zamijenila čitanjem vijesti i posjećivanjem duhovitih internetskih stranica. Isprva je mislila da će joj društveni život stradati, no iznenadila se. Umjesto čitanja statusa koje objavljuju poznanici, češće ćete komunicirati i zbližiti se s pravim prijateljima.
“Facebook nije droga, može se živjeti bez njega”, napisala je Mirkin za Huffington post.

3. Vaš profil na ‘fejsu’ više znači drugima nego vama

Ljudi su bili u šoku kad sam im rekla da više neću koristiti Facebook, piše Mirkin. “Kako to misliš??” i “ZAŠTO???” bile su najčešće reakcije. Objasnila sam poznatim razlozima – gubitak je vremena, ubija moju produktivnost i slično. Dublji razlog, za koji nisam nikome rekla, je taj da nas Facebook čini nesretnima jer se stalno uspoređujemo. A zapravo nam uopće nije loše!

4. Facebook je povezan sa svime

Pola aplikacija koje sam prije koristila, sada su bile neupotrebljive. Gotovo svugdje bila sam prijavljena sa Facebook računom, pa sam morala otvarati nove. Iznenađujuće je koliko je duboko Facebook ukorijenjen.

5. Traženje dečka bez Facebooka nije moguće

Kao slobodna djevojka u velikom gradu, upoznavanje dečkiju i izlasci na spojeve bez Facebooka nisu izvedivi. Izgleda da je po tom pitanju Facebook neizbježno zlo. Stvoren je da nas povezuje i pojednostavljuje nam život, no preuzeo je preveliku ulogu u našim životima. Zato ga Mirkin ne namjerava ponovno instalirati.

072INFO TV