Mogući problemi sa srcem i godinu nakon blaže zaraze koronavirusom

edb11ca70de080e955e77c3d0d034b2a jpg pagespeed ce aDbJoqs6ur
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema najnovijem istraživanju, oštećenja na srcu mogu nastati i nakon početnih stadija zaraze i obolijevanja od koronavirusa.

Istraživanje je otkrilo da su čak i ljudi, koji nikada nisu bili dovoljno bolesni da im je potrebna hospitalizacija, u opasnosti od razvoja zatajenja srca i smrtonosnih krvnih ugrušaka godinu nakon prebolovane korone, piše Bloomberg.

Naučnici su koristili informacije Američkog ureda za pitanja veterana, te analizirali podatke 151.195 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusaom.

ČITAJ JOŠ:  Svaki drugi čovjek povremeno škrguće zubima

Istraživanje pokazuje da su nakon prvih 30 dana infekcije osobe s COVID-19 u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti koje obuhvaćaju nekoliko kategorija, uključujući disritmiju, perikarditis, miokarditis, zatajenje srca i tromboemboliju.

– Posljedice koronavirusa su znatne. Vlade i zdravstveni sistemi moraju se probuditi u stvarnosti da će COVID-19 baciti visoku sjenu u obliku dugog COVID-19, a da ima razorne posljedice. Zabrinut sam što ovo ne shvatamo ozbiljno – kazao je iyad Al-Aly, direktor kliničkog epidemiološkog centra pri Veterans Affairs St. Louis Health Care System u Missouriju, koji je vodio istraživanje.

ČITAJ JOŠ:  Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu
GODISNJICA
MARKETING