edb11ca70de080e955e77c3d0d034b2a jpg pagespeed ce aDbJoqs6ur
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 17, 2021 @ 5:44
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Prema najnovijem istraživanju, oštećenja na srcu mogu nastati i nakon početnih stadija zaraze i obolijevanja od koronavirusa.

Istraživanje je otkrilo da su čak i ljudi, koji nikada nisu bili dovoljno bolesni da im je potrebna hospitalizacija, u opasnosti od razvoja zatajenja srca i smrtonosnih krvnih ugrušaka godinu nakon prebolovane korone, piše Bloomberg.

Naučnici su koristili informacije Američkog ureda za pitanja veterana, te analizirali podatke 151.195 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusaom.

Istraživanje pokazuje da su nakon prvih 30 dana infekcije osobe s COVID-19 u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti koje obuhvaćaju nekoliko kategorija, uključujući disritmiju, perikarditis, miokarditis, zatajenje srca i tromboemboliju.

– Posljedice koronavirusa su znatne. Vlade i zdravstveni sistemi moraju se probuditi u stvarnosti da će COVID-19 baciti visoku sjenu u obliku dugog COVID-19, a da ima razorne posljedice. Zabrinut sam što ovo ne shvatamo ozbiljno – kazao je iyad Al-Aly, direktor kliničkog epidemiološkog centra pri Veterans Affairs St. Louis Health Care System u Missouriju, koji je vodio istraživanje.

LIDER