Screenshot 2 36
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 9, 2021 @ 15:50
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Nakon što je nezaposleni oksfordski diplomant Faiz Siddiqui tužio svoje roditelje u bizarnom pokušaju da ga finansijski podržavaju čitav život, sud je ipak odlučio u korist njegovih roditelja.

U sudskim spisima koji su isplivali u medije, Siddiqui se opisao kao “ranjivo” odraslo dijete sa zdravstvenim problemima te tvrdio da prestankom uzdržavanja njegovi bogati roditelji krše njegova ljudska prava.

Siddiquijev zahtjev za cjeloživotnim uzdržavanjem odbijen je nakon što je sud uzeo u obzir sva Siddiquijeva ograničenja i naveo da “roditelji ne bi trebali imati zakonsku dužnost uzdržavati svoju odraslu djecu koliko god bila ozbiljna njihova potreba”.

“Ono što gospodin Siddiqui traži jest da se nametne odnos finansijske zavisnosti roditeljima koji ne žele da se taj odnos nastavi. Apelant se ne tretira drugačije zbog zdravstvenog stanja ili invaliditeta. One nisu relevantne činjenice u kontekstu ovog slučaja”, dodali su.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Sud je naveo da bi to moglo uticati na drugu odraslu djecu koja traže finansijsku pomoć od svojih roditelja.

“To bi iz temelja promijenilo odnos između države i vanbračnih/bračnih roditelja, omogućavajući svim odraslim osobama da vode parnicu protiv svojih roditelja, bez obzira na to jesu li njihovi roditelji u vanbračnoj zajednici ili ne, kada odrasla osoba tvrdi da razmišlja o visokom obrazovanju ili kada postoje posebne okolnosti”, zaključili su.

Podsjetimo, diplomirani pravnik koji nije radio od 2011. godine besplatno živi u stanu od 1.14 miliona dolara u vlasništvu njegove majke Rakshande (69) i oca Javeda (71) u londonskom Hyde Parku. Osim toga, roditelji mu plaćaju i račune te mu daju 550 dolara džeparca sedmično, ali zaprijetili su mu prestankom finansiranja zbog ozbiljne svađe koju su imali, a on ih je odlučio zbog toga tužiti.

LIDER