NA DANAŠNJI DAN: BiH postala punopravna članica UN-a

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na današnji dan 1992. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija u punopravno članstvo primila je Bosnu i Hercegovinu, rezolucijom 755 koja je donesena dva dana ranije. Zajedno s BiH, članice UN-a postale su još dvije bivše jugoslavenske republike – Slovenija i Hrvatska. 

Prilikom svečanog prijema BiH u članstvo UN-a na 47. zasjedanju Generalne skupštine, tadašnji bh. ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić održao je govor u kojem je poručio da je na ovaj način naša zemlja postala “slobodna od opresije, ali ne i agresije”. Uz Silajdžića, svečanom prijemu je prisustvovao i prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Bosanskohercegovačka zastava s ljiljanima tog dana se prvi put zavihorila ispred zgrade Ujedinjenih nacija. Ovaj datum je jedan od najznačajnijih u historiji naše države.

Šarl Aznavur   - Avaz

Šarl Aznavur. juznevesti.com

Rođen francuski šansonijer Šarl Aznavur

Šarl Aznavur (Charles Aznavour), francuski kompozitor, šansonijer, pjesnik i glumac jermenskog porijekla, rođen je 22. maja 1924. godine u Parizu. Njegovi roditelji su također bili umjetnici, pa je još kao mali Šarl ušao u svijet pozorišta.

Počeo je da nastupa kada je imao devet godina i uskoro uzeo umjetničko ime „Aznavur“. Za veliki uspjeh od samog početka njegove karijere zaslužna je legendarna pjevačica Edit Pjaf (Edith Piaf), koja ga je vodila na svoje turneje po Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

U SAD su ga prozvali „francuskim Frenkom Sinatrom“, jer je i on najviše pjevao o ljubavi. Pjevajući na mnogim jezicima (francuskom, engleskom, italijanskom, španskom, njemačkom, ruskom, jermenskom i portugalskom), s lakoćom je nastupao na svim velikim događajima širom svijeta.

Aznavur je glumio u više od 60 filmova, komponovao gotovo 1.000 pjesama i prodao više od 100 miliona nosača zvuka. 

Bata Živojinović kao Valter   - Avaz

Bata Živojinović kao Valter. rferl.org

Umro legendarni glumac Bata Živojinović

Godine 2016., na današnji dan, u Beogradu je umro legendarni srbijanski i jugoslavenski glumac Velimir Bata Živojinović. 

Bata je rođen 5. juna 1933. godine u vozu, između Koraćice, sela podno Kosmaja, i Smedereva. Glumio je u gotovo 350 filmova, a prema nekim procjenama, Bata je glumac s najviše snimljenih filmova u jednoj državi.

Njegove najbolje uloge su u filmovima „Kozara“, „Bitka na Neretvi“, „Vlak bez voznog reda“, „U raljama života“, „Valter brani Sarajevo“, „Tri“, „Skupljači perja“, „Diverzanti“, „Sutjeska“… 

Uloga Valtera najpoznatija

Osim filmskih, velike uspjehe postigao je i ulogama u televizijskim serijama poput „Građani sela Luga“, „Bolji život“, „Porodično blago“… 

Ipak, uloga harizmatičnog sarajevskog ilegalca Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo“ i danas se smatra Batinom najpoznatijom ulogom.

Dobitnik je brojnih filmskih nagrada, između ostalih, dva puta Zlatne arene za najbolju ulogu Festivala u Puli – za filmove „Kozara“ (1962.) i „Tri“ (1965.), a za film „Tren“ nagrade na Međunarodnom festivalu u Moskvi 1978. godine.

Avaz