Najčešće greške kod pranja ruku

1 25
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Za pranje ruku ne trebate vruću vodu, mlaka i blago topla pružit će sasvim zadovoljavajući higijenski učinak. Stručnjaci su otkrili najčešće greške kod pranja ruku.

Malo sapuna

Ne perete ih dovoljno – U jednom danu dodirnete toliko stvari koje vam mogu prenijeti zarazu, a i koronavirus. Jednom kad dođu u dodir s prstima, mikrobi se lako prenose na lice i tijelo koje njima dirate. Pranje ruku najbolji je način za zaštitu pa ih perite sapunom i vodom ili očistite dezinfekcijskim sredstvima ako ne možete do sapuna. Nakon pranja ih isperite i obrišite.

Ne koristite dovoljno sapuna – Ruke namočite u vodu i na njih stavite dovoljno sapuna. Veličina jedne kovanice sasvim je dovoljna.

Ne perite samo dlanove – Ne zaboravite na temeljito pranje, a posebno površinu ispod nokta i pregibe među prstima. Također, preporuka je da nokte skratite kako virusi ne bi imali prostora za „stanovanje“.

Ne perete dovoljno dugo – Ruke je potrebno prati oko 20 sekundi da biste se riješili virusa i bakterija. Kako traje pandemija, tako su ljudi postali sve kreativniji u smišljanju pjesmica koje će im skratiti vrijeme dok peru ruke, slobodno odaberite vlastiti napjev…

Dobro isprati

Ruke je potrebno dobro isprati – Nakon dobrog i pravilnog pranja ruku, moraju se dobro isprati ispod mlaza čiste vode, hladne ili tople, kako bi se sve nečistoće uklonile s kože. Ako dobro ne isperete sapun, možete snositi i posljedice, poput iritacije kože.

Preskačete sušenje ruku

Virusi će se lakše prenijeti s mokrih ruku pa uzmite vremena kako biste ih dovoljno osušili. Obrišite ih suhim i čistim papirom ili čistim ručnikom, no ako ste na javnom mjestu, svakako koristite papirnate ručnike ili električno sušilo.