AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ljudsko tijelo je po mnogo čemu nevjerovatno. Ono sjajno odrađuje svoj posao tako što vam šalje poruke o vašem zdravlju. Tačnije, govori kada vam možda nedostaje nešto bitno iz ishrane.

Postoji nekoliko uobičajenih problema koji mogu da budu prouzrokovani nedostatkom hranjivih sastojaka u tijelu.

Krvarenje desni
Možda ne konzumirate dovoljno hrane bogate vitaminom C. Krvarenje desni može biti znak mnogih stvari, uključujući gingivitis, ili se može javiti kao posljedica prejakog četkanja ili čišćenja koncem, piše Today.

Međutim, nedavna metaanaliza pokazala je da krvarenje desni takođe može biti znak nedostatka vitamina C. Studija je takođe zaključila da bi povećano konzumiranje vitamina C moglo da pomogne kod određenih problema sa krvarenjem.

Svakakonema ništa loše u dodavanju više vitamina C putem hrane, a postoje jednostavni načini za to. Grickajte papriku i brokoli, a tokom dana birajte i voće bogato vitaminom C poput pomorandže i drugih citrusa, kivija i bobičastog voća.

Lomljiva kosa ili gubitak kose
Gubitak kose možeda se dogodi iz više razloga. Može da bude genetski ili uzrokovan hormonalnim problemima: možete da ga doživjeti poslije porođaja ili nakon stresnog životnog događaja.

Takođe, u posljednje vrijeme postoje izveštaji o osobama koje su preležale kovid-19, a koje su kasnije imale problema sa gubitkom kose. To takođe može da bude nuspojava korišćenja određenih lijekova ili može da bude povezano sa drugim zdravstvenim problemima poput problema sa štitom žlezdom.

Gubitak kose takođe može da ukaže ​​na to da vam možda nedostaju proteini i esencijalne masne kiseline.

Istraživanje objavljen u časopisu „Journal of International Dermoscopy Society“ otkrio je da su određeni prehrambeni nedostaci uticali i na strukturu i rast kose.

Pored cinka, niacina i biotina, utvrđeno je da su aminokiseline, koje se nalaze u proteinima, i esencijalne masne kiseline, bitne komponente zdrave kose. Takođe je otkriveno da prekomjerni unos vitamina A i selena može da rezultira gubitkom kose.

Crvena koža
Loša pishrana i sunce su neprijatelji zdrave kože, a postoji mnoštvo istraživanja koja to dokazuju. Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Kaliforniji pokazalo je da je tipični zapadnjački prehrambeni obrazac, ishrana bogata prerađenom hranom bogatom masnoćama i šećerom, zajedno sa slabim unosom cjelovitih žitarica, voća i povrća, povezan sa nastankom upale kože i razvojem psorijaze kod miševa.

Kako biste smanjili rizik, ciljajte na prehranu s cjelovitim namirnicama, vlaknima i ograničenom količinom zasićenih masti.

Zatvor ili nadutost
Do zatvora i naknadne nadutosti može doći uslijed nedovoljnog unosa vode i vlakana.

Višestruka ispitivanja uticaja vlakana u ishrani pokazuju da premalo ovog neprobavljivog dragulja može da dovede do problema sa probavom.

Problemi sa zatvorom mogu da se smanje ako u ishrani imate odgovarajuće osnovne sastojke, vlakna i vodu. Preporučene količine vlakana je između 25 i 35 grama dnevno iz izvora poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica.

Tako ćete, osim što ćete u ishranu unositi dovoljno vlakana, biti sigurni da ste dobro hidrirani. Dehidracija je ključna komponenta za pogoršanje zatvora.

Rane koje sporo zarastaju
To bi moglo da se dogodi zbog nedostatka vitamina B u vašoj ishrani. Iako postoji više uzroka težeg zarastanja rana, poput hroničnih bolesti i starenja, studije pokazuju da uzrok može da bude i nedostatak vitamina grupe B, piše Today.

Da biste u ishranu unijeli potrebnu količinu ovog vitamina, usredsredite se na cjelovite žitarice, nemasno meso, jaja, mahunarke i tamno lisnato zeleno povrće..