NEPRIVLAČNA OSOBINA: Ovaj tip žena odbija muškarce

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nova studija objavljena u časopisu Evolution & Human Behaviour pokazala je da muškarcima nisu atraktivne hrabre žene. Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u višestoljetnoj ‘navici’ da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači spol.

Istraživači s britanskog sveučilišta u Southamptonu regrutirali su 159 žena i 181 muškarca u više europskih država te im pokazali fotografije osoba oba spola kako izvode hrabra djela – borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tokom prirodnih katastrofa, piše “Tuzlanski“.

“Muškarce ne privlače odvažne žene koje se ne libe ugroziti svoju sigurnost kako bi spasili drugu osobu.”

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – osobito onima za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima.

Vojnikinje, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima te iskazivale veliku hrabrost, muškarci nisu percipirali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled. Istraživači nalaze objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gdje su muškarci kroz generacije navikli biti jači i snažniji spol. ‘Ova studija daje dokaze pretpostavci kako spolne razlike u mješovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo, te da samo muškarci profitiraju od pokazivanja heroizma,’ pojasnio je Joost Leunissen, psiholog sa spomenutog sveučilišta i koautor studije.