Portal 072info

Nevjerovatna intuicija: Mame zaista znaju i osjete kada je dijete bolesno

Screenshot 3 1172
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posumnja li majka da joj se dijete razboljelo, najčešće je u pravu, pokazali su rezultati istraživanja Sveučilišta Texas, zato doktori poručuju mamama: vjerujte instinktu.

,,Razlog tome je velika povezanost između roditelja i djeteta, a budući da su tokom odrastanja sudjelovali u liječenju mnogih bolesti, lako im je prepoznati promjene dječjeg ponašanja.”, objasnio je Matthew Thompson, voditelj istraživanja. Upale dišnih puteva jedne su od najčešćih bolesti zbog kojih roditelji traže savjet doktora, a promatranjem djeteta uočavaju se znakovi bolesti ili pogoršanja. Treba obratiti pozornost na: bol u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ako je dijete blijedo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posjetiti doktora, a pomaže i mjerenje pulsa na zapešću, na sredini vanjske strane vrata ili na sljepoočnici. Prosječni broj otkucaja u minuti u dobi do dva mjeseca je od 120 do 140, kod dojenčadi od 100 do 200,  u predškolskoj dobi od 80 do 100, a kod školaraca od 80 do 100 u minuti. Ubrzanje tog ritma može svjedočiti o promijenjenom zdravstvenom stanju ili pak skoroj epizodi povećanja temperature.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne paničarite kod temperature

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Blago povišenu temperaturu nije potrebno skidati jer pomaže  organizmu u borbi protiv infekcija. Najčešći razlozi za pojavljivanja temperature su virusna ili bakterijska infekcija te rast zubi jer dijete u toj fazi stavlja igračke u usta, a tako i bakterije.

Dječija vrućica većinom je bezazlena i samo u jedan posto upućuje na ozbiljnu bolest, pokazalo je istraživanje njemačkog Instituta za kvalitetno i učinkovito liječenje (IQWiG). Ali ako dijete mlađe od tri mjeseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti doktoru, a djeca između tri i šest mjeseci ne bi smjela imati temperaturu višu od 39. Neprekidni plač, teško buđenje, bolovi u trbuhu također su alarm za odlazak doktoru.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME