Nezaustavljiva poskupljenja: Godišnja inflacija u maju u RS-u 13,2 posto

Godišnja inflacija u maju oborila je novi rekord i  iznosila je 13,2 posto.

Rekordna poskupljenja “pojela” su rast mjaskih plata u ovom entitetu, pa su one realno bile nešto niže u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Cijene su rasle u gotovo svim odjeljcima proizvoda i usluga, te su od 12 glavnih odjeljaka, više cijene na godišnjem nivou zabilježene u jedanaest, a niže samo kod odjeće i obuće usljed sezonskih sniženja.

Najveći godišnji rast cijena u maju 2022. godine zabilježen je u odjeljku prevoz 31,2 posto, zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od 51,1 posto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 21,8 posto, zbog poskupljenja u grupama ulja i masnoće od čak 69,7 posto i povrće od 26,4 posto, potom u odjeljku restorani i hoteli 9,7 oposto, a poskupjeli su i namještaj, rekreacija, proizvodi za kućne ljubimce, tečna goriva za 62,3 posto, plin oko 57 posto, usluge frizerskih salona, stomatološke usluge…

Prosječna mjesečna neto plata u RS u maju 2022. godine iznosila je 1.105 КM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 12,6 posto, a realno je manja za 0,5 posto, dok je u odnosu na april 2022. nominalno veća za jedan procenat, ali realno manja za 0,5 posto.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE