Portal 072info

Nije samo napitak: 7 proljetnih upotreba kaFe koje će vam uljepšati život

Kafa je vrlo fleksibilna namirnica. Mljevena i mirisna zrnca sastavni su dio jutarnjeg napitka, brojnih deserata, ali i nekih ‘nejestivih’ koji će vam osobito koristiti tijekom proljetnog čišćenja. Evo kako sve možete iskoristiti mljevenu kafu.

1. Gnojivo
Dodate li mljevenu kafu u zemlju, ista će odigrati ulogu gnojiva, jer je prepuna hranjivih tvari. Mljevena zrnca možete pomiješati i s toplom vodom, te staviti u bocu s raspršivačem, pa njime prijeći preko sobnih biljaka kojima treba ‘oživljavanje’.

2. Osvježivač prostora
Stavite mljevenu kafu u posudu pa postavite u sobu ili čak hladnjak. Ne samo da ćete u domu raširiti ugodne mirise ove namirnice, već će i kafa na sebe preuzeti neugodne arome iz prostorije, te se ponašati

3. Čistač namještaja
Proljeće je pravo vrijeme za generalno čišćenje doma. Otopina mljevene kafe i tople vode odlična je za čišćenje drvenog namještaja, odnosno za izglađivanje neravnina. Nanesite tanak sloj ove otopine na komad namještaja, pustite da malo odstoji, pa uklonite ostatke.

4. Saveznik mrkvi
Pomiješajte sjeme mrkve s mljevenom kafom prije sadnje. Ne samo da će vam ovaj trik omogućiti lakše postavljanje sjemena u zemlju, već će kombinacija odagnati neželjene nametnike poput crva i kukaca.

5. Repelent za kućne ljubimce
Ako želite mačku ili psa držati podalje od vrta, pospite mljevenu kafu oko zelene površine. Jaki mirisi odstranit će neželjene goste od vaših proljetnih sadnica.

6. Bojilo za pisanice
Kafa je i odlično prirodno bojilo za uskršnja jaja. Umakanje kuhanih jaja u gustoj tekućini na bazi kafe osigurat će vam tamno smeđu boju pisanica.

7. ‘Čistač’ nosa
Znate li one kutijice sa zrnima kafe u parfumerijama? Miris kafe je odličan saveznik njuha jer uravnotežuje jačinu mirisa u nosu. Ovo je osobito korisno kad kupujete novi parfem, ali i ako ste krenuli u nabavku aromatičnih začina i namirnica.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box