Njemačkim estetskim hirurzima cvjeta posao u pandemiji: Maska pokriva modrice, ali i ističe nešto što ljudi žele mijenjati

Premda se mnoge osobe u karantinu neće sređivati ili će zapustiti frizuru, druge će otići u drugu krajnost. Otkako je koronavirusa, u Njemačkoj cvate posao estetskim hirurzima.

Raste broj neinvazivnih i manje invazivnih zahvata, posebno kad su posrijedi botoks i hijaluronska kiselina koja se koristi kao dermalni filer.

– Blefaroplastika, odnosno podizanje kapaka u velikom je porastu u vrijeme pandemije koronavirusa- rekao je jedan član Saveza njemačkih estetskih plastičnih hirurga (VDAePC).

On smatra da je to zato što nošenje maski u javnosti dodatno ističe oči.

No nije blefaroplastika jedino na čemu hirurzi mogu zahvaliti maskama.

– Korekcija usana može kratkoročno uzrokovati modrice, crvenilo i oticanje, a sve se to može sakriti maskom- rekao je isti izvor.

Žene i muškarci traže i liposukciju kako bi se riješili celulita. U ime ljepote deseci hiljada pacijenata godišnje u Njemačkoj idu pod nož, a pandemija je samo ubrzala taj trend.

Po podacima VDAePC-a, koji predstavlja samo dio estetskih hirurgije u Njemačkoj, godine 2019. obavljeno je 83 hiljada estetskih zahvata, a u 2020., za koju podaci još nisu u cijelosti prikupljeni, moglo bi ih biti i 100 hiljada.