Novalić: Pitanje cijene nafte je noćna mora

fadil novalic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na pres-konferenciji u Mostaru, upitan o tome postoji li set olakšica za građane s obzirom na divljanje cijena hrane i energenata, rekao da već odavno postoje mjere koje su, naveo je, depresirale cijene u energetici, gdje je najveći poremećaj i u prehrambenoj industriji.

Ubrzano saniramo terminale

– Svjedoci ste da već 12 ili 13 mjeseci imamo regulirane marže koje mogu biti maksimalno osam posto za prehrambene proizvode, njih 500 u 17 grupa i imamo reguliranje marže nafte koja je bila prije 56 feninga sada je 25 i šest feniga je veleprodajna. Znači mi smo već 30 feninga od prošlog marta depresirali sa RS i bili smo jedini koji smo to radili u cijeloj Evropi, a u odnosu na okruženje imamo nižu cijenu od 30 do 40 feninga. To je dalo rezultat i na prehrambenim proizvodima, no drugi problem je što zaista na svjetskoj berzi cijene rastu. Mi smo uvoznici hrane, lijekova dominantno, a nafte nemamo ni litar ovdje – kazao je Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Pomozimo studentici Dženeti Hamzić iz Dobošnice: Potreban joj je novac za operaciju u Beču

Rekao je da na struju imamo totalni utjecaj i da je naša struja u domaćinstvima pet puta jeftinija nego u Evropi, ne vezujući to za standard koji je znatno viši, a u industriji je to četiri puta. Također, rekao je, Mađarska, Srbija i BiH imaju znatno jeftiniji plin od Evrope, i to dva, tri puta jeftiniji.

– Plin koristimo samo u Sarajevu pa ga možemo mijenjati strujom, ali pitanje cijene nafte je najteže, noćna mora, i niko ne može pretpostaviti gdje će to završiti. Ograničili smo marže, posmatrat ćemo šta se zbiva i budućnost je, kao što imamo sasvim dovoljne zalihe žitarica, da imamo i dovoljne zalihe nafte, pa i plina. Ubrzano saniramo terminale i odredili smo 18 miliona u terminale u Ploče i 30 miliona u druge da skladištimo naftu u njima – rekao je Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Stigla nova informacija o zdravstvenom stanju premijera Novalića

Vanredno usklađivanje penzija

Na naše pitanje o tome o kojem procentu povećanja penzija će biti riječe, nakon redovnog usklađivanja 15. aprila, Novalić je kazao da će rast penzija biti u skladu s rastom BDP-a i rastom cijena.

– To bi trebalo biti 8,1 posto, ali sačekat ćemo 30. mart, kada će nam iz Federalnog zavoda za statistiku dostaviti potrebne podatke rasta cijena i bruto društvenog proizvoda. Skoro smo dobili izmjene Zakona o PIO, za vanredno usklađivanje penzija koje će uslijediti iza 15. aprila i vjerujem da će i to biti kapciteta 3,3 posto tako da u konačnici ciljamo na 11, 5 posto povećanja penzija – naveo je Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Novalić u Zenici otkrio planove: Ako bude drugi val, nećemo…
GODISNJICA
MARKETING