Screenshot 1 47
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 11, 2021 @ 22:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Ususret nam ide hladniji period godine, zbog čega je važno dodatno obratiti pažnju na zdravlje i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Donosimo listu osamnajvažnijih koje trebate uvrstiti u ishranu.

U narednoj posjeti supermarketu ne zaboravite kupiti cveklu, jer je ona korisna od korijena do lista. Sve je jestivo! U sebi sadrži nitrate koji će pomoći u snižavanju krvnog pritiska te će vam pomoći da se brže oporavite od treninga. Drugim riječima, konzumiranje cvekle pomoći će u uklanjanju tragova iscrpljenosti u organizmu.

Ove jeseni redovno konzumirajte i bundevu i njene sjemenke. Bundeve su bogate hranjivim vlaknima i beta-karotenom, a sjemenke sačuvajte, osušite u rerni i zatim koristite kao grickalice. Osim toga, možete ih ubaciti u supe i salate, a konzumiranjem ćete unijeti mnoštvo vlakana, fosfora, željela i mangana u vaš organizam.

Koliko često jedete jabuke i kruške? Pokušajte se naviknuti da svaki dan konzumirate bar jednu, kako bi u organizam unijeli dovoljno vlakana i hranjivih sastojaka te na taj način pomogli zdravlju vaše probave.

Za kvalitetnu dozu vitamina C – konzumirajte šipak. Osim što pomažu u kontrolisanju krvnog pritiska i oporavku nakon treninga, sadrže mnoštvo polifenola i folata.

U svoju ishranu uvrstite i brokule, a ako vam njihov okus ne odgovara konzumirajte ih u kombinaciji sa umakom po vašem odabiru. Sadrže mnoštvo vitamina K, kao i folne kiseline i gvožđa. Redovno jedite i karfiol, koji možete pripremiti kao prilog glavnom jelu. Bogat je vitaminom C, snižava holesterol i štiti od raka.

LIDER