Ostavlja li Covid trag na našim kognitivnim funkcijama

shutterstock 285350159

Pacijenti koji se oporavljaju od Covida-19 mogu primijetiti značajan uticaj na rad mozga, a najgori slučajevi infekcije povezani su s mentalnim zaostajanjem ekvivalentnom starenju mozga za deset godina, upozorili su stručnjaci.

Studija provedena na preko 84,000 ispitanika, a koju je vodio Adam Hampshire s Imperial College u Londonu, otkrila je kako su neki teži slučajevi zaraze korona virusom povezani sa značajnim deficitom u kognitivnim funkcijama.

Naše analize su u skladu sa stajalištem da postoje hronične kognitivne posljedice Covida. Pacijenti koji su se oporavili, uključujući one koji više nisu imali simptome, pokazivali su značajan kognitivni deficit,” navedeno je u izvještaju.

Kognitivni testovi mjere kako dobro mozak izvršava zadatke, kao npr. pamćenje riječi ili spajanje tačaka na slagalici. Ovi testovi su u širokoj upotrebi u procjeni performansi mozga kod stanja kao što je Alzheimerova bolest, a također mogu pomoći doktorima u procjeni privremenih oštećenja mozga, piše Huff Post.

Hampshireov tim analizirao je rezultate kod 84.285 osoba koje su završile studiju pod nazivom Great British Intelligence Test. Nalazi, koji drugi stručnjaci tek trebaju pregledati, objavljeni su na websiteu MedRxiv.

Naučnici koji nisu bili direktno uključeni u istraživanje smatraju kako se rezultati trebaju uzeti s određenom rezervom.

Kognitivna funkcija sudionika nije bila poznata prije Covida, a rezultati također ne odražavaju dugoročni oporavak – tako da svi učinci na kogniciju mogu biti kratkoročni“, rekla je Joanna Wardlaw, profesorica na Univerzitetu u Edinburghu.

Derek Hill, profesor University College u Londonu, također je primijetio da nalazi studije ne mogu biti u potpunosti pouzdani, jer nisu upoređivali rezultate prije i poslije, a uključivali su velik broj ljudi koji su sami izjavili da su imali Covid-19, a koji nisu imali pozitivan test.

Sve u svemu, (ovo je) intrigantno, ali neuvjerljivo istraživanje o utjecaju Covida na mozak“, rekao je Hill.

Prethodni članakNova Bila bez Internog odjela, zaraženo 70 ljekara i medicinskih radnika
Sljedeći članakNe bacajte koru mandarine: Ono što možete napraviti od nje spasit će vas mnogih bolesti