Ovaj čovjek je izmislio internet još davne 1895. Evo kako je mreža tada izgledala (FOTO)

Podijelite vijest

Vjerovali ili ne, ali ideja o internetu je mnogo starija nego što smo mislili. Prema novoj knjizi “Katalogizacija svijeta”, ne tako poznati belgijski preduzetnik Paul Otlet došao je na ideju o internetu još davne 1895. godine, čak i prije pojave prvog računara. Knjigu je napisao Aleks Vrajt, direktor korisničkog iskustva i istraživanja proizvoda u listu “The New York Times”.

Otlet je još 1895. godine zamislio univerzalnu biblioteku informacija kojoj bi moglo da se pristupi na daljinu. Kao i internet danas, Otletova vizija uključivala je čuvanje informacija u centralizovan povezan sistem. Ovaj Belgijac proveo je sljedeće četiri decenije na usavršavanju ovog koncepta sa partnerom Henrijem La Fontejnom. Zajedno su zamislili slojeve podataka kojima se pristupa iz centralne baze.

internet preteca x

Otlet i Fontejn zamislili su kreiranje povezanih mreža podataka koristeći elektronske teleskope. Nadali su se da će njihova zamisao riješiti neke od najvećih svjetskih problema, dozvoljavajući “cvjetanje” znanja i povezujući ljude i ideje bez geografskih ograničenja.

Pogledajte skicu elektronskog teleskopa koji pojektuje informacije širokim masama.

internet preteca

Sa druge strane, Otlet je smatrao da će njegov projekat, kojem je dao naziv “The Mundaneum”, donijeti period mira i prosvjetljenja.

– Takvo okruženje bi omogućilo da nacionalne granice nestanu, eliminišući uzroke ratova i omogućavajući čovječanstvu da napravi ogroman skok naprijed prema skladnom i prosvjetljenom stanju duha – objasnio je Vrajt u svojoj knjizi.

“The Mundaneum” bi omogućio ljudima da pristupaju specifičnim informacijama, i povezivao bi vlade, univerzitete, biblioteke i druge institucije stvarajući utopijsku zajedničku mrežu.

internet preteca2

Iako je internet danas daleko od utopijskog doživljaja, Otletova vizija se ipak pokazala kao dosta precizna. On je vjerovao da će cijele biblioteke sa tekstovima i slikama biti dostupne velikom broju ljudi putem projektovanja na pojedinačne ekrane. Otlet je takođe vjerovao da će njegov sistem natjerati ljude da usavršavaju svoja interesovanja.