Portal 072info

Ovo je 5 najljepših termalnih izvora na svijetu (FOTO)

Termalni izvor je posebna vrsta izvora iz kojeg izvire topla voda obogaćena mineralima. Ovi izvori se koriste za rekreaciju i zdravstveni turizam. Još od antičkih vremena termalni izvori se koriste za liječenje različitih bolesti.

Mi vam donosimo listu pet najljepših termalnih izvora na svijetu.

1. Pamukkale – Turska

Ovaj termalni izvor iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a tokom cijele godine ima istu temperaturu. Stari su Rimljani i Grci jako dobro poznavali ovo područje i u blizini su izgradili grad Denizli, koji je bio jedno od prvih turističkih središta u svijetu.

pamukkale-turska-3032015

2. Blue lagoon – Island

Jedno od najvećih termalnih kupališta na svijetu nastalo je sasvim slučajno. Obližnja termoelektrana ispuštala je otpadnu vodu u prirodu, a kako zemlja nije uspjela upiti svu količinu vode, ona je ostajala na površini. Ubrzo su stanovnici ovog područja uvidjeli da je ova voda bogata plavim algama, morskom soli, silicijem i da je ljekovita te su od ovog mjesta napravili nadaleko poznato kupalište.

blue-lagoon-3032015

3. Termalni izvor Kusatsu – Japan

Ovo nije samo termalni izvor, ovo je prava termalna rijeka koja se nalazi u Japanu. Rijetka koja kupališta mogu se pohvaliti toliko kvalitetnom i ljekovitom termalnom vodom. Bogata sumporom i visoke kiselosti ova voda ima izrazito blagotvorno djelovanje na kožu, ali i na disajne puteve. Danas su ovdje izgrađene najveće terme na području cijelog Japana.

kusatsu-japan-3032015

4. Termalni izvor Saturnia, Italija

Na ovom izvoru sagrađene su nadaleko poznate terme Saturnia Spa & Golf. Terme su izgrađene tačno iznad vulkanskog izvora koji hrani bazene ljekovitom vodom direktno iz srca zemlje. Ljekovita voda, koja ne prolazi kroz bilo kakve procese prije puštanja u bazene, savršena je za zdravstveni turizam. A uz terme je napravljeno i golf igralište koje svake godine privlači sve više igrača, posebno zimi.

saturnia-italija-3032015

5. Waimangu – Novi Zeland

Termalni izvor je nastao radom vulkana Rotorua. Jezero Rotomahana plijeni divnim bojama, a ne moramo ni spomenuti da su inteligentni Novozelanđani ovaj najmlađi geotermalni izvor na svijetu znali dobro brendirati tako da posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze na ovu prekrasnu destinaciju.

waimangu-novizeland-3032015

 

Podijelite članak