Počinje sezona krpelja: Kako se zaštititi od opasnih bolesti koje prenose

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

S prvim proljetnim suncem počinje i sezona krpelja. Ovi insekti aktiviraju se kad se temperatura tla dovoljno poveća, a odgovaraju im blage zime i toplo proljeće. Osim što prijete planinarima i izletnicima, krpelji se šire svim područjima, pa tako i parkovima ispred naših domova.

Krpelji ugrizom mogu na ljude prenijeti nekoliko bolesti, a najpoznatije i najčešće su borelioza (lajmska bolest, eritema migrans), meningitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze.

One mogu biti iscrpljujuće, uzrokovati šepanje, oticanje limfnih čvorova, temperaturu, gubitak apetita, krvarenje, bolnost zglobova, letargiju, pa čak i dovesti do smrti čovjeka. Bolesti se često teško dijagnosticiraju, njihovo je liječenje komplicirano, a oporavak dugotrajan.

Stručnjaci upozoravaju da se frekvencija bolesti koje izaziva krpelj zadnjih desetljeća povećava, posebno u zemljama gdje je broj cijepljenih mali, te da tome pogoduju klimatske promjene, odnosno promijenjene vremenske prilike.

Prevencija

Šta možemo učiniti kako bismo smanjili svoj rizik od ugriza krpelja prilikom boravka u prirodi?

Necijepljenima se za odlazak u šumu u sezoni krpelja preporučuje nošenje primjerene odjeće kako krpelj ne bi došao na kožu, te korištenje repelenta, sredstva koje odbija krpelje.

Dakle, ukoliko boravite u prirodi, nosite prikladnu odjeću dugih rukava i nogavica, kapu te visoke i zatvorene cipele, nosite odjeću svjetlijih boja jer ćete tako lakše uočiti krpelja. Krećite se označenim stazama gdje je manja mogućnost kontakta s krpeljima.

Detaljno pregledajte cijelo tijelo nakon povratka kući i svu odjeću i obuću. Pregled ponovite sljedećeg dana jer, dok je gladan, krpelj je sitan i teško uočljiv. Kada se najede, višestruko poveća svoj volumen, čak do dvjesto puta.

Ako imate kućnog ljubimca, pregledajte ga nakon svake šetnje, neovisno o tome jeste li bili na izletu u prirodi ili u kratkoj, uobičajenoj šetnji po kvartu.

Protiv krpeljnog meningoencefalitisa možete se i preventivno cijepiti. Ovaj se korak preporučuje osobama koje puno vremena provode u prirodi, kao što su planinari, lovci i šumari.

072INFO TV