Postoji li savršena razlika u godinama između djece ili je to samo mit?

1633984164 1633983657 shutterstock 390805201 750x501 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kad dobijete prvo dijete, često se nakon nekog vremena misli počnu okretati prema još jednoj prinovi.

Ako ste odlučili da želite drugo dijete, možda se pitate kada je najbolje vrijeme za to i postoji li savršena dobna razlika među djecom, piše Index.

Savršena dobna razlika između djece je mit

Koliko god vremena i brige roditelji posvetili razmišljanju o tome kad će imati drugo dijete, doista nema jedinstvenog odgovora na to. Djeca s manjom dobnom razlikom imaju prednosti i nedostatke, kao što je slučaj i s djecom između kojih je veća dobna razlika. Sve ovisi o obiteljskoj dinamici i o tome kolike su vam mogućnosti, ali i o tome kako roditelji vide svoju budućnost.

Pogled na različite dobne razlike između braće i sestara

Dobna razlika od 12 do 18 mjeseci: Najčešće braća i sestre koji su bliže dobi pokazuju manje suparništvo i zajedno se igraju, što mnogi roditelji preferiraju. Razlog tome je što je prvo dijete još premalo da bi razvilo snažan osjećaj identiteta ili ljubomore.

ČITAJ JOŠ:  Sony će prodati pet miliona novih konzola za pet meseci

Roditelji smatraju da je manje od dvije godine najbolja dobna razlika među djecom jer se u jedno razdoblje uguraju sav rad i odricanje koji se ulažu u odgoj male djece. U takvim prilikama jedan roditelj može odlučiti ostati s djecom kod kuće dok ne krenu u školu. To može uštedjeti i troškove brige o djeci.

Nedostaci ove dobne razlike su velike potrebe male djece i beba te opterećenje za majčino tijelo. Kad roditelji imaju dvoje male djece, imaju dva kompleta pelena i dvoje djece koja možda neće prespavati cijelu noć. Sve je udvostručeno.

Osim toga, fizički utjecaj na majčino tijelo može biti teško podnošljiv. Njezino se tijelo oporavlja od prethodnog porođaja i možda još uvijek doji.

ČITAJ JOŠ:  Instagram je najopasnija društvena mreža za mentalno zdravlje

Dobna razlika od 2 godine: Mnogi ginekolozi preporučuju pričekati najmanje 18 mjeseci prije ponovnog začeća, što je najbolje za zdravlje nove bebe. Nedostatak je što je stigla mala beba usred “terrible two’s” (eng. grozne dvije) prvog djeteta. Suparništvo među braćom i sestrama najjače je u ovoj dobi.

S druge strane, razlika u dobi od 2 godine funkcionira prilično dobro kad djeca postanu starija. Dovoljno su bliski po godinama da uživaju biti jedno s drugim i igrati se zajedno, ali imaju i svoje zasebne interese i identitete.

Dobna razlika od 3 godine i više: Razmak od 3 godine ili više uvelike smanjuje šanse za suparništvo braće i sestara. Do tada je starije dijete već sigurno u sebe i prilično neovisno. Osim toga, majčino tijelo potpuno se oporavilo od izazova trudnoće i rođenja prvog djeteta. Veća dobna razlika daje roditeljima više vremena za jedan na jedan sa svakim djetetom.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su najsmješniji izgovori za nedolazak na posao

Međutim, kad je dobna razlika tolika, možda se neće igrati zajedno, osobito tijekom prvih nekoliko godina. Također će roditelji početi ispočetka s pelenama i noćnim hranjenjem, odvikavanjem od pelena i slično, baš kad se bude činilo da su napokon sa svim tim završili.

Odluka o tome kada imati drugo dijete

Kao što je odluka o tome kada ćete imati prvo dijete bila privatna i osobna, takva je i odluka o tome kada ćete imati drugo dijete. Budite iskreni u pogledu svojih osjećaja i svojih mogućnosti i postavite sebi neka pitanja prije nego što se odlučite na iduće dijete. Porazgovarajte s partnerom i uzmite neko vrijeme za razmišljanje o tome, dok se budu izmjenjivali i lijepi i teški trenuci. Ako u svima budete spremni na još jedno dijete, to će značiti da je vrijeme za prinovu.

GODISNJICA
MARKETING