PRVI DANI: Više nježnosti – veza majke i bebe

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Način na koji se razvija veza sa novorođenčetom je individualna i razvija se od osobe do osobe. Bitno je razumjeti da se povezanost roditelja i djeteta može dogoditi na mnogo različitih načina u različito vrijeme.

Evo sedam načina pomoću kojih ćete lako produbiti svoju vezu sa tek rođenim djetetom:

Smanjite druge aktivnosti

Prvih nekoliko mjeseci je vlro važno tokom stvaranje veze između vas i djeteta, tako da sve nepotrebne aktivnosti ostavite po strani i provodite što više vremena sa djetetom.

2. Naviknite se na „bebino vrijeme“

Novorođenčad imaju svoj ritam. Sve im je novo i potrebno je neko vrijeme kako bi se navikli na novu okolinu. Svaki roditelj izgradit će posebnu komunikaciju sa svojim djetetom, kako bi saznali šta dijee traba da želi.

Posmatrajte dijete

Posmatranjem djeteta saznat ćete puno novih stvari o njemu. Gledajte kako se kreće, slušajte njegove zvukove i posmatrajte ko se mijenja iz dana u dan, mjeseca u mjesec. Na taj način moći čete posmatrati svijet njegovim očima što će vam pomoći pri izgradnji osjećaja i razumjevanja.

Mazite se

Bebe žude za dodirom i potreban im je. Potreba im je kao što im je potreban zrak i hrana. Što češće privijete dijete uz grudi i dopustite mu da što više vremena provede uz vas. Upoznajte miris vašeg djetetta i neka ono uppozna vaš – na taj način ćete se prirodno povezati.

Čitajte stručnu literaturu i razmjenjujte iskustva sa roditeljima

Ako nemate prethodnog iskustva kao roditelj ili niste sigurni, od velike pomoći će biti stručna literatura o razvoju djeteta ili, pak, iskustva drugih iskusnih roditelja. Ukoliko se osjećate bespomoćno, zabrinuto ili iscrpljeno, iskustva drugih roditelja učinit će vas da znate da niste usamljeni.

Vrijeme za sebe

Pola sata bit će dovoljno da imate za sebe. Pomoći će vam da „napunite baterije“. Ovo je vrlo važan dio u procesu povezivanja sa djetetom, te ćete na ovaj način povećati energiju da bi ste opet zajedno mogli uživati u druženju. Priuštite sebi kupku, napišite nešto u dnevnik, šetajte, razgovarajte s drugaricom ili bilo što drugo što vas opušta.

Uživajte u prvim danima

Iako ćete prvih dana željeti da je dijete malo veće, vremenom će vam nedostajati ono malo klupče koje ste donijeli iz porodilišta, zato, uživajte!

072INFO TV