REVOLUCIONARNO: Način na koji tipkate otkriva bolujete li od Parkinsonove bolesti

REVOLUCIONARNO: Način na koji tipkate otkriva bolujete li od Parkinsonove bolesti

Način na koji tipkate možda otkriva koliko ste često za računalom, ali i način na koji radi vaš mozak.

Znanstvenici sa glasovitog MIT-a proučavali su koliko brzo ili sporo netko tipka, koliko dugo prst pritišće svaku tipku. Dok brzina tipkanja ovisi prvenstveno o praksi, pokazali su kako vrijeme pritiskanja svake tipke ovisi o tome koliko brzo radi mozak i koliko učinkovito kontrolira mišiće.

No i umor može usporiti vrijeme reakcije i koordinaciju tako da je bilo teško testirati ljude na prve znakove Parkinsonove bolesti. No razvili su algoritam kojeg su testirali na 30-ak oboljelih od Parkinsona koji razlikuje umor od prvih stadija bolesti koja uništava kontrolu nad mišićima.

Sada razvijaju aplikaciju koja bi mogla služiti kao pomoć u dijagnostici ove progresivne bolesti. ‘ To je jedinstvena prilika da dobijemo uvid u mozak ljudi tijekom njihove rutinske komunikacije, a ne u laboratorijskom okruženju. Već imamo sve što je potrebno, jedino što još treba je skupiti podatke i dopustiti da ih analiziramo’ kaže voditelj istraživanja Alvaro Sanchez-Ferro.

Dodaje kako kod većine oboljelih bolest ostaje neprepoznata i 10 godina nakon što je već počela mijenjati njihovo tijelo.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE