Portal 072info

Sačuvajte zdravlje: Važna sitnica koja pomaže u borbi protiv koronavirusa

79bcd320c96a88ca5c9e184abe51e001
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, no s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svjež zrak.

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje “plutaju” u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, iako u manjoj mjeri, kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. To je najlakše zaustaviti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME