Sedam jednostvanih savjeta koji će vam pomoći da ne kasnite na posao

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ustajanje iz kreveta za većinu predstavlja pravo mučenje, a snooze opcija na alarmu jedna je od omiljenih. Međutim, takav način razmišljanja vas dovodi u konstantno kašnjenje na posao, što je odraz neprofesionalizma i nepoštovanja tuđeg vremena. Pročitajte nekoliko narednih savjeta koji vam mogu pomoći kako da savladate lošu naviku kašnjenja.

1. Zaboravite na snooze.

Isključite iz upotrebe snooze opciju na alarmu. Zavaravate se ako mislite da će dodatnih 10 minuta učiniti neku razliku. Ako čak i uspijete odmah da zaspete nakon prvog snooza, samo ćete se osjećati umornijim i pospanijim, kada se alarm ponovo oglasi.

Steknite naviku da ustajete iz kreveta čim se alarm oglasi, i vidjećete da će vam dan počinjati uspješnije.

2. Izdvojite vrijeme za tuširanje, i uštedite na vremenu.

Natjerajte se da se tuširate svako jutro, jer ćete tako radni započeti svježi i relaksirani. Kako bi uštedjeli vrijeme potrebno za tuširanje, obavljajte dvije radnje istovremeno. Na primjer, ako ste nanijeli balzam za kosu, biće spreman za ispiranje dok zavšite sa pranjem ostatka tijela.

3. Odaberite odjevnu kombinaciju noć prije.

Uštedite dosta vremena, tako što ćete noć ranije izdvojiti sve što vam treba od garderobe, kako ujutro ne biste panično jurili po stanu i tragali za stvarima. Osim toga, uvijek ćete imati čistu i opeglanu odjeću, i nećete rizikovati da obučete nešto što ste već nosili.

4. Pojedite hladni doručak.

Umjesto da spremate jaja i slaninu, rizikujući da zakasnite na posao, pojedite hladni doručak. Žitarice, voće pomiješano sa jogurtom, puter na tost hljebu – vrste doručka koje možete da spremite jako brzo, a opet da budete siti.

Onda kada imate dovoljno vremena da spremite doručak, to i uradite. Ali danima kada kasnite na posao, preskočite.

5. Uložite u tajmer.

Ako ste od onih koji stalno kasne, uložite u tajmer. Ako morate da izađete iz kuće za 40 minuta, namjestite ga na 35 minuta, i imaćete podsjetnik koji vam neće dozvoliti da zakasnite.

6. Ostavite sebi stikere sa porukama.

Nemojte se oslanjati na to da će se mozak sjetiti svega što trebate da obavite ujutro. Ako trebate nešto da zapamtite ili uradite, zapišite poruku i ostavite je na vidljivo mjesto. Na taj način ćete poštedjeti sebe vraćanja kući na pola puta ukoliko ste nešto zaboravili.

7. Odredite mjesto za svaku stvari.

Odredite mjesto za stvari koje nosite sa sobom ujutro, poput ključeva, novčanika, kaputa, torbe ili kišobrana. Na taj način ćete poštedjeti sebe jutarnje žurbe i unezverenog traženja stvari po stanu, a samim tim i cjelodnevne nervoze.