Sedam znakova da vam fali magnezija

1633970979 profimedia 0289264658 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nedostatak magnezija je čest zdravstveni problem koji mnogi ne primjećuju na vrijeme, a kod nekih osoba se očiti simptomi nedostatka pojave tek kad su razine magnezija izuzetno niske.

Zdravstveni problemi povezani s nedostatkom magnezija uključuju dijabetes, lošu apsorpciju, kronični proljev i celijakiju. Ovih sedam znakova upućuju na nedostatak magnezija.

1. Grčevi u mišićima

Trzanje, drhtavica i grčevi u mišićima znakovi su nedostatka magnezija. U najgorem slučaju, nedostatak može uzrokovati čak napadaje ili konvulzije.

2. Psihički poremećaji

Nedostatak magnezija može dovesti i do nekih psihičkih poremećaja kao što su apatija koja se definira kao nedostatak emocija. U težim slučajevima mogu nastupiti delirij i koma. Osim toga, neke studije su povezali niske razine magnezija s povećanim rizikom od depresije.

ČITAJ JOŠ:  Oprez: Odjeća koju morate kupovati za broj manju ili veću

3. Osteoporoza

Osteoporoza je poremećaj koji se prepoznaje po slabim kostima i povećanim rizikom od fraktura kostija. I drugi faktori, kao što su starenje, nedovoljno vježabanja i nedovoljan unos vitamina K i D, također povećavaju rizik od razvoja ovog stanja. No, pokazalo se da je i nedostatak magnezija povezana s većim rizikom od razvoja osteporoze, a studije su pokazale da nedostatak magnezija rezultira smanjenom koštanom masom.

4. Umor i slabost u mišićima

Umor, iscrpljenost i slabost su također znakovi nedostatka magnezija. Imajte na umu da svatko može ponekad biti umoran i sicrpljen i da se tada samo trebate odmoriti. No, ako ste stalno umorni, to može ukazivati na neki zdravstveni problem. Kada je riječ o nedostatku magnezija, umor je praćen nekim drugim simptomima. Još jedan specifičniji znak nedostatka magnezija je slabost mišića, poznata i kao miastenija.

ČITAJ JOŠ:  Top 10 ljepota u BiH koje morate posjetiti ovaj vikend

5. Visok krvni pritisak

Ovo je još jedan simptom nedostatka magnezija, a visok krvni pritisak je jak rizični faktor za razvoj srćanih bolesti.

6. Astma

Nedostatak magnezija povezan je i s razvojem astme, navodi Healthline. No, uloga magnezije u ovom zdravstvenom stanju još uvijek nije u potpunosti razjašnjena te su potrebne dodatne studije koje bi to pojasnile.

7. Nepravilan rad srca

Srčana aritmija ili nepravilan rad srca je jedan od nnajozbiljnjijih simptoma nedostatka magnezija. Simptomi aritmije s u većini slučajeva blagi, ali kod nekih osoba može se javiti lupanje srca. Drugi simptomi aritmije uključuju kratkoću daha, bolove u prsima i nesvjesticu.

ČITAJ JOŠ:  Šta se događa ako svaki dan jedemo bademe?

Određene namirnice bogate su magnezijem pa ih možete uključiti u svoju prehranu. Magnezijem su bogati bademi, sjemenke bundeve, tamna čokolada, kikiriki, kokice, sjemnke suncokreta i chia sjemenke.

GODISNJICA
MARKETING