Šest događaja koji mogu dovesti do razvoda

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Većina parova suočava se sa problemima, izazovima i stresnim situacijama, bile one male ili velike. Neke od njih mogu poljuljati cjelokupni odnos što se, na kraju, može završiti prekidom veze odnosno razvodom.

Sljedećih šest životnih događaja mogu biti prekretnica koja dovodi do toga.

Bolest

Kada jedan supružnik razvije ozbiljno ili hronično zdravstveno stanje, to može promijeniti cjelokupnu dinamiku odnosa. To često može značiti da jedan supružnik nije u stanju da ispunjava svoj dio “obaveza”, a što znači da više pažnje treba posvetiti bolesnom partneru. Istraživanja pokazuju da je stopa razvoda, u ovakvim slučajevima, veća kada se žena suočava sa bolešću odnosno obično su muževi ti koji podnose zahtjev za razvod braka.

Promjene posla

Nezaposleni muškarci su podložniji “ostavljanju” supruga, bar sudeći prema istraživanjima. Međutim, nije rijetkost ni da žena podnese zahtjev za razvod braka kada je partner nezaposlen. Gubitak posla može uzrokovati stres zbog finansijske situacije, sigurnosti i odgovornosti što može uzrokovati bračno nezadovoljstvo.

Rođenje djeteta

Čuli ste sigurno za parove koji su se razveli zbog toga što je jedno od supružnika željelo djecu, a drugo ne. Međutim, čak i kada se oba supružnika slažu oko toga, realnost oko brige o novorođenčetu i podizanju djece može dovesti do nepomirljivih razlika.

Razdvojenost

Privremena razdvojenost, kao što je posao ili briga o porodici, može dovesti i do razvoda. Naime, svaka osoba ima različit stepen udobnosti oko bliskosti i razdvojenosti. Ukoliko se oboje supružnika zadovoljni oko toga što su trenutno razdvojeni, to je odlično, ali ukoliko postoji nesklad koji je baziran na strahu od napuštanja, povjerenja ili vjernosti, onda razdvojenost može imati ozbiljne posljedice po brak.

Traumatično iskustvo

Parovi koji skupa prođu kroz neko traumatično iskustvo mogu postati privrženiji jedno drugome, ali se isto tako mogu i udaljiti jedno od drugog. Ponekad, kako bi se zacijelile rane, ljudi jednostavno moraju da puste i zaborave sve (i svakoga) što ih povezuje sa proživljenim traumatičnim iskustvom.

Nevjernost

Naravno da je i ovo na listi, ali ne na tako visokoj poziciji kao što biste možda mislili. Naime, istraživanja pokazuju da nevjernost često može pomoći supružnicima da riješe probleme u vezi, naravno sve dok su oba partnera spremna da pokušaju. U suprotnom, to je definitivni razlog razvoda.

072INFO TV