Screenshot 6 38
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 23, 2021 @ 14:20
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić jučer je dobio zabranu obavljanja funkcija u nogometu na dvije godine, a riječ je o maksimalnoj suspenziji koju Nogometni savez BiH može donijeti prema Disciplinskom pravilniku. U protekla dva dana bilo je veoma turbulentno u bh. nogometu, a sve se tiče utakmice između Veleža i Borca, koja se igrala u utorak, ali je i prekinuta nakon utrčavanja domaćih navijača na teren. Pristalice Veleža bile su nezadovoljne suđenjem arbitra Sabrije Topalovića, čiji je automobil, po povratku u Zenicu, zapaljen i u potpunosti je izgorio.

Predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić dobio je maksimalnu moguću suspenziju koju Nogometni savez BiH može izreći prema Disciplinskom pravilniku, a nakon svega, postavlja se pitanje zbog čega je Hasić dobio jednako žestoku kaznu kolika bi se trebala vezati za najteže prekršaje u nogometu.

Nogometni savez BiH je jučer saopštio kako je Disciplinska komisija donijela odluku kojom je FK Velež žestoko kažnjen.

“FK Velež se kažnjava novčanom kaznom od 10.000 KM i oduzimanjem tri boda,

Suspenduje se stadion FK Velež na šest utakmica,

Predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić se kažnjava zabranom obavljanja funkcija u nogometu u trajanju od dvije godine”, zaključci su sjednice Disciplinske komisije NSBiH.

Na osnovu čega je predsjednik FK Velež dobio tako žestoku suspenziju, teško se može objasniti. U izjavi za Klix.ba prvi čovjek Rođenih je poručio da od starta nove sezone u Premijer ligi suđenje prema FK Velež nije ispravno, ali bi za takve “neprimjerene izjave” kazna saveza trebala biti neuporedivo manja.

“Od početka prvenstva, svih deset utakmica, suđenje Veležu nije bilo na nivou neutralnosti, već je uvijek bilo protiv našeg kluba. To mogu potvrditi svi neutralni stručnjaci iz te oblasti. Nek nam donesu neku drakonsku kaznu, mi nemamo mehanizme da se odbranimo, ali se stalno pitamo kakvi su to ljudi da im neke sile iznad njih isključe moral i da ih vodaju kako žele”, kazao je Hasić jučer u izjavi za portal Klix.ba.

Član 28. Disciplinskog pravilnika Nogometnog saveza BiH tiče se zabrane vršenja funkcije u nogometu koja se može izreći u periodu od tri mjeseca do dvije godine.

“Kazna zabrane vršenja funkcije ne može biti manja od tri mjeseca niti veća od dvije godine, a izriče se na pune mjesece i godine”, navodi se u Disciplinskom pravilniku NSBiH i objašnjava šta ova zabrana donosi:

“Osoba kažnjena ovom vrstom kazne ne može obavljati nikakvu funkciju u bilo kojem organu kluba ili tijelima saveza, na utakmici i drugo, niti zastupati klub ili savez, odnosno njegova tijela u bilo kojoj funkciji za sve vrijeme trajanja kazne. Kazna zabrane vršenja funkcije se istovremeno primjenjuje kao kazna zabrane igranja ili kazna zabrane suđenja određenog broja utakmica ako kažnjeni ima status igrača ili sudije”.

Drakonska kazna koju je dobio Hasić teško je objašnjiva, očigledno i za Nogometni savez BiH, pošto u saopštenju nije navedeno zbog čega je u suštini suspendovan.

Da će Hasić biti suspendovan, moglo se zaključiti i po izjavi predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića. Prvi čovjek Saveza poručio je u razgovoru za Klix.ba da Hasiću nije mjesto u nogometu i tada je već bilo jasno da se prvom čovjeku Veleža sprema kazna kakvu je i dobio.

“Očekujem najstrožije kazne za organizatora utakmice FK Velež, ali i za njihovog predsjednika Šemsudina Hasića, koji je izazvao sve ovo što se desilo. Hasić mjesecima u medijima daje zapaljive izjave i ide putem koji nije nogometni, ali to je njegov izbor i sramota. To što obrće stotine miliona KM u zdravstvu i što je dobar privrednik zaslužuje čestitke, ali u nogomet je zalutao. Napad koji se desio na sudije mogao je završiti tragično i mogle su pasti mrtve glave. Zato ćemo tražiti najoštrije moguće kazne i da stanemo tome ukraj, jer NS BiH je ozbiljna organizacija koja mora stati iza službenih osoba i sigurno kazna mora biti drastična za primjer drugima”, rekao je Zeljković.

Iako službeno obrazloženje odluke Disciplinske komisije nismo dobili, Zeljković je, očigledno unaprijed smišljenu odluku, branio riječima da je Hasić već kažnjavan finansijski i da mu Nogometni savez BiH može izreći suspenziju vršenja funkcija u ovom sportu.

Nemilim scenama kakve su se dogodile u Mostaru nije mjesto na nogometnim terenima. Još strašnije i osuđujuće je paljenje automobila sudijskoj ekipi, za što još uvijek odgovorni nisu pronađeni niti etiketirani.

Da se radi isključivo o propustima u organizaciji utakmice, FK Velež bi bio kažnjen finansijski i suspenzijom stadiona, no klupski predsjednik ne bi bio na udaru. Odlukom Disciplinske komisije NSBiH dogodilo se sve to zajedno, čak i uz oduzimanje tri boda Rođenima.

Dakle, očigledno je razlog kazne pokoji nastup u medijima, ali ne i pomenuti od jučer, jer je došao nakon najave Zeljkovića da će Hasić biti suspendovan iz nogometa, baš onako kao što je ozvaničeno iz Nogometnog saveza BiH nekoliko sati kasnije.

Pred prvim čovjekom Veleža je žalba koju će najvjerovatnije uložiti. Podnošenje žalbe drugostepenim organima na odluke koje je donijela Disciplinska komisija NSBiH košta 1.500 KM, što je odluka koju je Izvršni odbor saveza donio 28. augusta ove godine.

Ukoliko adekvatno obrazloženje ne stigne, potkrijepljeno činjenicama, velike su šanse da se kazna Hasiću i FK Velež ublaži, makar žalba išla i do Suda za sportsku arbitražu (CAS).

LIDER