Portal 072info

Šta se događa u tijelu ako svaki dan uzimate vitamin C?

narandza
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vitamin C se nalazi u nekim namirnicama prirodno, nekima se dodaje, a dostupan je i kao dodatak prehrani. Ali kako svakodnevno uzimanje ovog vitamina utječe na tijelo?

Prema riječima dr. Darren Mareiniss, ovaj vitamin je esencijalan dodatak svakodnevnoj prehrani, a znati kako on utječe na tijelo je važno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Vitamin C se ne proizvodi u organizmu stoga ga je potrebno unositi putem hrane“, izjavio je. Vitamin C se nalazi u citrusnom voću, ali i povrću, ali neki ga ljudi vole unositi pomoću suplemenata, piše portal Ordinacija.hr.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zacijele, prehlada za prehladom i sl.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

MOŽE POMOĆI TIJELU ZA ZACIJELI
“Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra veliku ulogu u njegovu oporavku“, navodi dr. Mareiniss.

PUN JE ANTIOKSIDANTA
Antioksidanti mogu spriječiti oštećenje stanica, a samim time djeluju dobro na zdravlje, kada je u pitanju oksidativan stres.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

POTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA
Dr. Mareiniss pojašnjava kako je vitamin C potreban za biosintezu kolagena i zato se nalazi u tako puno kozmetičkih proizvoda.

MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE SRCA
Postoje dokazi da on drži bolesti srca podalje, a jedna od najvećih provedenih studija, koja je uključivala 85 000 žena, pokazala je kako unos vitamina C putem namirnica ali i suplemenata, smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

SPRJEČAVA GUBITAK VIDA
Postoje također i dokazi kako vitamin C može prevenirati bolesti vezane sa starenjem, makularnu degeneraciju i kataraku, dva vodeća uzroka gubitka vida.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

POMAŽE KOD OBIČNE PREHLADE
Smatra se odličnijim pomagačem jakoga imuniteta, ali neki stručnjaci ističu kako ne mora biti toliko dobar u sprečavanju prehlade, kako ste možda mislili. On može skratiti trajanje prehlade, dodaje dr. Mareiniss te pojašnjava kako osim toga može i smiriti uobičajene simptome kod opće populacije, a vjerojatno zbog anti-histaminskog djelovanja radi visoke doze vitamina C.

MOŽE UZROKOVATI PROBLEME S PROBAVOM
Iako nije toksičan niti će uzrokovati teške posljedice ako se uzima u prevelikoj dozi, može biti odgovoran za probleme poput proljeva, mučnine i grčeva u trbuhu.

MOŽE UZROKOVATI NASTANAK BUBREŽNIH KAMENACA
Postoje neki dokazi koji upućuju na to da visoke doze vitamina C mogu potaknuti određene reakcije koje će uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

MOŽE SPRIJEČITI GUBITAK ŽELJEZA
Vitamin C će doprinijeti apsorbanciji željeza, a jedan je studija pokazala kako samo 100 mg vitamina C može potaknuti bolju apsorpciju željeza u krvi.

Izvori vitamina C

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, narandže, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršun. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME