Šta sve trebate znati o neplodnosti

Šta sve trebate znati o neplodnosti

Brojni parovi širom svijeta imaju problema s neplodnošću, a put do ispunjenja sna da postanu roditelji može biti dug i trnovit, a ponekad i neuspješan, barem kada je u pitanju biološko roditeljstvo.

Paradoksalno je i to što mnogi parovi prije nego što odluče proširiti svoju porodicu, upotrebljavaju razne vrste kontracepcije, što nije niti malo jeftin “sport”, a na kraju dok odluče imati dijete, ispada da to i nije tako lako kako se činilo, pišu Nezavisne.

Neplodnost za parove i pojedince može biti vrlo stresna, što može dovesti do osjećaja frustracije, krivice, a u nekim slučajevima i depresije, što samo produbljuje prvotni problem.

Treba ujedno imati na umu da kod čak 30 odsto neplodnih parova, ne postoji nikakav otkriveni uzrok neplodnosti.

Takođe, često se može čuti mišljenje da su žene najčešće “krivci” za neplodnost, što nikako nije tačno.

Zapravo, i muškarci i žene u podjednakim omjerima imaju probleme s neplodnošću, dok kod čak 30 odsto neplodnih parova oba partnera imaju određene probleme koji mogu uzrokovati ili uzrokuju neplodnost.

Edukacija i eliminacija

Jedan od načina na koji se mnogo lakše može podnijeti stres i bujica osjećaja, koja se često javlja kod neplodnih osoba ili parova je – edukacija. Bez obzira jeste li tek na početku otkrivanja problema ili ste već prošli kroz određene tretmane, vrlo je važno učenje i prikupljanje pravih informacija o problemu, kako biste imali kompletnu i valjanu sliku cjelokupne situacije.

U prevladavanju neplodnosti prvi korak je pronalaženje uzroka metodom eliminacije. Za žene, to je pregled kod ginekologa primarne zdravstvene zaštite ili prema željama i mogućnostima kod ljekara specijalista za neplodnost u privatnom angažmanu.

Za svaki par pristup treba biti individualan, jer svaka osoba nema iste probleme i poteškoće. Ali, najčešći prvi koraci za ženu obuhvaćaju: utvrđivanje redovitosti menstruacijskog ciklusa, ultrazvučni pregled te folikulometrija, provjera polnih hormona i hormona štitnjače, papa test i ostali mikrobiološki nalazi (brisevi cerviksa), te provjera prohodnosti jajovoda (HSG). Kod muškaraca prvi je korak provjera broja, pokretljivosti i zdravlja spermija (spermiogram).

Dodatne pretrage

Naravno, sve te pretrage rade se prema metodi eliminacije, tako dugo dok se nešto ne otkrije. U skladu tome, preporučuju se određeni tretmani i zahvati. Ako se s ovim prvim pretragama ne utvrdi uzrok, najčešće se osobe upućuju u specijalističke ordinacije na dodatnu obradu. U tom segmentu pretraga rade se dodatne, može se reći i temeljitije pretrage hormona u određene dane ciklusa.

Ako se utvrdi da je problem kod muškarca, on se upućuje specijalistu urologu, koji isto tako poduzima određene korake kako bi se povećao broj spermija.

Određeni problemi s manjkom broja spermija su rješivi, a neki nisu. Ponekad će biti potreban određeni operativni zahvat (varicocela), ponekad hormonski tretman, dok će ponekad problem biti rješiv s malo discipline (vitamini, smanjenje konzumacije alkohola, pušenja, droga, što manje boravka na visokim temperaturama i slično).

Najčešći tretmani

Najčešći tretmani koji se poduzimaju kada je u pitanju neplodnost su: hormonska terapija kako bi se podstakla ovulacija, insemenacija, odnosno uštrcavanje prebranih spermija u maternicu žene kako bi im se skratio i olakšao put do jajašca, in vitro oplodnja, odnosno vantjelesna oplodnja (IVF), te operativni zahvati za uklanjanje fibroida na maternici, endometrioze i drugih vrsta tkiva koji bi mogli smetati oplodnji.

Većina je uspješna

Najveća bojazan brojnih parova koji se bore s neplodnošću je da i nakon svih tretmana neće doći do uspješne trudnoće i naravno konačnog cilja, a to je ostvarenje roditeljstva, piše Novi.ba.

Druga bojazan je da će odmah biti podvrgnuti najkompliciranijim i najskupljim zahvatima kao što je IVF, što nije tačno.

Većina parova (iako ne svi) prvo su podvrgnuti mnogo jednostavnijim i jeftinijim zahvatima kao što je insemenacija ili hormonalni tretmani, što kod većine neplodnih parova rezultira uspješnom trudnoćom i rođenjem zdravog djeteta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica