Stiže baterija koja se puni za minutu?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Na Sveučilištu Stanford rade na razvoju nove baterije, koja ne samo što bi mogla biti napunjena za manje od 60 sekudni, već je i sigurnija od sadašnjih litij-ionskih baterija.

Njome bi jednog dana mogli superbrzo puniti pametne telefone i druge uređaje. Zanimljivo, veliki korak naprijed u istraživanju došao je slučajno.

Nova baterija je aluminij-ionska, što znači da bi mogla biti značajno jeftinija od litij-ionske. Trebale bi biti izdržljivije, a i manji su izgledi da će se zapaliti ili eksplodirati ukoliko ih oštetite, piše Tportal.

Aluminij-ionske baterije nisu novost, no dosad je problem bio kako pronaći prave materijale za anodu i katodu, koji će održati performanse na zadovoljavajućoj razini. Slučajno je otkriveno kako ulogu katode može preuzeti grafit. Rezultat je baterija koja može izdržati 7.500 ciklusa punjenja, a da pritom zadrži iste performanse. Za sto ciklusa više od drugih aluminij-ionskih baterija i za tisuću više od sadašnjih litij-ionskih baterija.

Uz to je i fleksibilna, pa bi mogla biti pogodna za ugrađivanje u proizvode u rasponu od pametnih satova do automobila.

Problem koji je potrebno riješiti je to što daje tek dva volta, manje od 3,6 volta koliko daju litij-ionske baterije, a i energetska gustoća im je niža.

072INFO TV