Sumorna prognoza Centralne banke BiH: Povećanje cijena režija, prijevoza, nedostatak radne snage…

Sumorna prognoza Centralne banke BiH: Povećanje cijena režija, prijevoza, nedostatak radne snage…

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 5. juna, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine na 1,8 posto što je gotovo identično procjeni iz marta (1,7 posto), saopćeno je iz CBBiH.

U izvještaju CBBiH se navodi da se nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine se očekuje u prvom kvartalu zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora, i smanjenja inflatornog pritiska.

Rast aktivnosti

Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom i posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera.

Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjem nivou u aprilu 2024. godine, prva preliminarna procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom kvartalu, oko 2,4 posto.

Godišnja promjena realnog BDP-a u BiH (Tabela: CBBiH)

“Posljedično, naša preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1 posto za prvo polugodište tekuće godine.

Trenutno procjenjujemo kako će ukupna inflacija iznositi 2,6 posto u drugom kvartalu 2024. godine, a temeljna inflacija 4,2 posto.

Neočekivano brzo usporavanje inflacije u drugom polugodištu 2023. godine će imati značajan bazni utjecaj na kretanje indeksa potrošačkih cijena.

Očekujemo da će povećanja cijena prijevoza zbog baznog efekta, ali i povećanja cijena režijskih troškova, koje su osim utjecaja baznog efekta pod pritiskom najavljenog povećanja cijena električne energije, te efekti nedovoljne ponude radne snage imati posebno značajan utjecaj na povećanje inflacije”, navodi se u saopćenju.

Procjena inflacije

U izjveštaju iz CBBiH navode da će očekivane cijene ostalih odjeljaka u narednom periodu pratiti trend koji je prisutan od početka godine.

Tako da preliminarna procjena inflacije u trećem kvartalu ukazuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodni kvartal, ali su projekcije i dalje u skladu sa onim iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu.

Godišnja inflacija u BiH (Tabela: CBBiH)

Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u nivou temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Procijenjena inflacija u eurozoni za drugi kvartal 2024. godine je gotovo identična domaćoj i iznosi 2 posto.

Najnovije projekcije ECB-a iz juna 2024. godine za ukupnu i temeljnu inflaciju u eurozoni su revidirane naviše za 2024. i 2025. godinu u odnosu na projekcije iz marta.

Sadašnja procjena ukupne inflacije u eurozoni iznosi 2,5 posto u 2024. i 2,2 posto u narednoj godini, navodi se u saopćenju Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica