Svakodnevne navike kojima možete ozbiljno narušiti zdravlje

Svakodnevne navike kojima možete ozbiljno narušiti zdravlje

Svakodnevni život ovih dana, točnije posljednje skoro dvije godine, nije nimalo lagan. Naši organizmi i zbog psihičke i fizičke opterećenosti trebaju što god im možemo dati kako bi ostali zdravi i snažni.

Briga o sebi i svom zdravlju počinje kod nekih svakodnevnih navika kojima doista možete jako narušiti stanje organizma, a da toga niste svjesni. Radi se navikama koje mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje.

Niste se cijepili

Jedna od najboljih stvari koju trenutno možete napraviti za svoje zdravlje, jest cijepiti se protiv covida. Ne samo da tako možda sačuvate vlastiti život, već cjepivo smanjuje rizik i od dugog covida, sindroma koji pogađa neke ljude sa slabim, ali dugotrajnim simptoma za koje još uvijek nema lijeka.

Ne spavate dovoljno

Dok spavamo, veliki sustavi u organizmu se obnavljaju. Ako se niste dovoljno odmorili, vaše srce, mozak i imunološki sustav ne dobivaju svoju dozu “održavanja”. Sve više istraživanja nedostatak sna povezuje s raznim bolestima, od karcinoma, srčanih bolesti do demencije. Sedam do devet sati sna potrebno je svakom čovjeku.

Pod stresom ste

Kronična izloženost stresu dovodi do toga da mozak proizvodi više kortizola, hormona stresa, koji negativno utječe na tijelo, među ostalim oslabljuje imunološki sustav. Ljudi koji pate od kroničnog stresa, skloniji su prehladama i drugim virusnim infekcijama. Višak kortizola također šalje poruku tijelu da pohranjuje višak masti što pak povećava rizik od karcinoma i srčanih bolesti.

Pijete previše alkohola

Pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik od srčanih bolesti, respiratornih infekcija, spese i najmanje sedam tipova karcinoma. Kako biste to izbjegli, pijte umjereno, a to znači ne više od dva pića dnevno za muškarce i ne više od jednog pića dnevno za žene.

Usamljeni ste

Nažalost, pandemija je osim zaraze, teških oblika bolesti i smrti, donijela i paralelnu “tihu pandemiju” – usamljenost. Osjećaj samoće i usamljenosti također potiču stresni odgovor koji može uzrokovati upalne procese u tijelu, a potencijalno oslabjeti srce, imunološki sustav i mozak. Istraživanja su otkrila da ljudi, koji se osjećaju usamljeno, imaju veći rizik od raka i lošijeg ishoda bolesti, piše EatThis.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica