Portal 072info

Točak života, najkraći test ličnosti

Točak života je najkraći test ličnosti koji koriste mnogi psiholozi i life coach, a genijalan je alat za brzi vizuelni prikaz kako vam ide u osam najvažnijih aspekata života!

Test traje jedan minut, a vizuelno će vam pokazati koliko glatko ide vaš točak života, odnosno koliko ste izbalansirani, koje su vam jake strane, a na čemu treba više da radite u životu.

*Život svakog čovjeka sastoji se od osam najvažnijih segmenata:

ljubav (u romantičnom smislu),

karijera (poziv, kreativni i intelektualni napredak),

lični razvoj (psihološki razvoj, emocije, duhovnost),

zdravlje,

odnosi (prijatelji, porodica),

hobi,

zabava i relaksacija,

životni stil (stanovanje, blagostanje, kvalitet života i okoline),

novac.

Svi znamo koliko je važno održavati ravnotežu u svim pravcima života, inače dolazi do akumuliranja stresa, potiskivanja, negativnih emocija, što vremenom može dovesti do problema u odnosima, depresije i bolesti.

***Kako uraditi ovaj test? Uzmite list papira i precrtajte (ili odštampajte) sliku koju vidite iznad.

Ocijenite svoje zadovoljstvo svakim segmentom života za protekli period života (mjesec, šest mjeseci, godina…) na skali od 1 do 10.

Nakon toga spojite tačke (ocjene) linijom po točku života i pogledajte koji oblik ste dobili. Da li je to veliki pravilni krug, kocka ili neki mali čudni oblik?

Dakle, dobićete vizuelno svoj lični “točak života”, a zajedno s njim i razumijevanje na šta treba da obratite više pažnje. Najbolji i poželjan rezultat je što pravilniji i veći krug.

Ne očajavajte ako kod vas ni u jednoj skali nema ocjene 10 ili ako niste dobili veliki pravilni krug, već neku malu kocku ili bilo šta. To je tek početak vašeg boljeg života.

Psiholozi uvjeravaju da redovnim analiziranjem na ovom točku, odnosno osvještavanjem kvaliteta svih osam aspekata vašeg života, možete da napravite brz napredak i da će vaš točak života postati okrugliji, veći i vrtjeće se kao podmazan.

Radite ovu vježbu svakog mjeseca kako biste vizuelno pratili svoj napredak.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box