Umjetna inteligencija otkrivaće teroriste na Facebooku

Zuckerberg je u objavio na Facebooku otkrio stvari na koje će se njegova kompanija fokusirati u budućnosti

Mark Zuckerberg juče je na Facebooku objavio pismo u kojem je iznio viziju budućnosti Facebooka te prema njemu, slaže se dio medija, ova mreža sve više postaje ‘globalni pokret’, a ne kompanija kojoj je glavni cilj ostvarivanje profita.

U objavi je rekao kako se Facebook u prošlosti orijentisao prema povezivanju prijatelja i porodice, dok će u budućnosti fokus biti na ‘razvijanju društvene infrastrukture za zajednice’ s naglaskom na sigurnost, istinito informiranje i slično.

Posebno zanimljiv dio odnosi se na borbu s lažnim vijestima i uznemirujućim, odnosno nasilnim i terorističkim sadržajem.

Zuckerberg je priznao kako su tokom godina napravili greške u označavanju/uklanjanju ovakvog sadržaja s mreže, ali napomenuo je kako je nemoguće svakodnevno pregledavati milijarde objava s Facebooka.

Rješenje ipak postoji i šef kompanije vjeruje kako će u budućnosti umjetna inteligencija puno brže i učinkovitije moći pregledavati sadržaj objavljen na ovoj mreži te je posebno naglasio kako će AI moći na vrijeme i bolje od ljudi prepoznati opasnosti poput planiranja terorističkih napada korištenjem privatnih kanala.

Trenutno razvijaju algoritme koji bi trebali razlikovati vijesti o terorizmu od terorističke propagande, ali do razvoja tako ‘pametne’ umjetne inteligencije ipak će trebati proći još dosta vremena. Potreban je jako veliki napredak u razvoju AI kako bi računala mogla sama prepoznati tekst, fotografije i videozapise i filtrirati neprimjereni sadržaj, upozorio je šef Facebooka.

Komentarišući njegovu objavu, na The Vergu smatraju kako je ona znak promjene dugogodišnje strategije Facebooka – do sada je ova mreža bila alat koji će ljudima dati mogućnost dijeljenja te povezati cijeli svijet, a čitajući Zuckerbergovu objavu, u budućnosti će Facebooku postati važnije što se događa nakon povezivanja ljudi, posebno stavivši naglasak na ‘društvenu infrastrukturu’ koja će korisnicima omogućiti ‘razvoj globalne zajednice’ s kojom ćemo svi biti zadovoljni.

U ovom pismu šef kompanije najčešće je koristio izraze i riječi poput ‘društvena infrastruktura’ i ‘zajednica’ kako bi naglasio u kojem se smjeru kreće njegova mreža.

(NN/zimo.hr)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE