127143996 374883000631860 1220528007641196471 n


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nakon sedam godina FBiH je dobila novih 11 kilometara autoceste, koji bi naredne sedmice mogli biti zatvoreni.

Radnici koji usporavaju automobile na ulazu u tunel, tuneli koji nemaju signalizaciju i nisu u potpunosti završeni, građevinski radovi prilaznih puteva u toku. Dionica autoceste koridora tzv. Zenička zaobilaznica u utorak je puštena u promet bez ijedne dozvole za rad. Nijedna od tri poddionice nema upotrebnu dozvolu, o čemu je obaviještena i federalna inspekcija. U razgovoru za N1, glavni građevinski inspektor FBiH potvrdio je, kako jće najkasnije do ponedjeljka biti izdato rješenje o zatvarnju dionice Zenica sjever-Zenica jug, jer do danas inspekciji nisu proslijeđeni relevantni dokumenti.

❌Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever. ✅ Dionica Zenica sjever – Zenica jug je otvorena za saobraćaj.

Objavljuje Autoceste FBiHSubota, 5. prosinca 2020.

Unatoč slavljeničkom raspoloženju na Dan državnosti kada je dionica predstavljena medijima da bi nekoliko dana kasnije i zvanično otvorena za putnike, nijedna od tri podionice nije dobila upotrebnu dozvolu jer tehnički prijem nije završen. No to je novinarima prešućemo prilikom prezentacije. Najavljeno je otvaranje nakon što federalna vlada odobri cijenu putarine, što se u končnici i desilo.

U odgovoru iz JP Autoceste Federacije navodi se kako je za poddionicu Drivuša-Klopče obavljen tehnički pregled sa pozitivnim ishodom i kako se narednim danima očekuje odobrenje za upotrebu, dok je za preostale dvije dionice poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica -Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobijanja iste. U Ministarstvu prostornog uređenja koje je nadležno za dozvole, odbijaju ove navode. Upotrebna dozvola nije izdata, niti je u resorno Ministarstvo stigao zahtjev za upotrebnu dozvolu za dvije poddionice.

U komentaru Autocesta se spominje i da Izvještaj izvođača radova i nadzora, potvrđuje da su dionice spremne za saobraćaj, odnosno da postoji ugovorna obaveza puštanje u probni rada završenih dionica. No to nije dozvola kojom se cesta stavlja u promet. Prema članu 66. Zakona o prostornom planiranju, građevina se može koristiti tek nakon što Ministarstvo prostornog uređenja izda odobrenje za upotrebu.

Kako su u JP Autoceste FBiH upoznati sa pozitivnim ishodom izvještaja Komisije za tehnički prijem za prvu poddionicu, kada izvještaj Komisije još nije stigao u Ministarstvo prostornog uređenja, nije odgovoreno. Komisija bi trebala biti neovisno tijelo, no sada se postavlja pitanje da li je tako i uradilo svoj posao.

N1