Portal 072info

Zašto Novalićeva vlada ne donosi nove ekonomske mjere, korona-zakon prije mjesec prestao važiti

Screenshot 6 502
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Federacije BiH odbacila je prijedlog Socijaldemokratske partija (SDP) BiH o izmjenama i dopunama “korona-zakona”, ali će zastupnici ove političke opcija insistirati na njegovom donošenju i dalje, te nastojati osigurati potrebnu većinu na narednoj sjednici Federalnog parlamenta. Vlada premijera Fadila Novalića na posljednjoj sjednici razmotrila je SDP-ov prijedlog izmjena i dopuna zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa (tzv. korona 2) te, kako navode, odlučila da nije potrebno sada ići sa izmjenama i dopunama, ali je potrebno izvršiti detaljnu analizu efekata njegove primjene.

Elvir Karajbić, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Federalnom parlamentu, kaže kako je entitetska vlada donijela korona-zakon koji nije sprovela do kraja.

“Što je još gore, zakon prestaje s važenjem, a uopće nije realiziran. Da bi se to izbjeglo SDP je ponudio “korona 2 zakon”, koji je znatno bliži građanima i daje određene benefite, ali vlada očito samo virtulno pomaže građanima i poslovnim subjektima”, kaže za Klix.ba Elvir Karajbić.

On kaže kako će zastupnici ove partije učiniti sve da dobiju većinu za svoj prijedlog na sjednici parlamenta jer njih mišljenja vlade ne obavezuje.

“Vlada Federacije BiH nije imala kapacitet da se bori s ekonomskim posljedicama pandemije, njoj je bilo važnije da se bavi neupotrebljivih nabavkom respiratora ili da testove za koronavirus nabavljaju preko kompanija koje se bave drvoprerađivačkom djelatnošću, gledajući interese svojih tajkuna iz SDA i HDZ”, mišljenje je Karajbića.

Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa prestao je s važenjem 31. jula, a obilježile su ga kritike opozicije i ekonomske struke, kao i brojna kašnjenja u isplatama.

Drugi set mjera koji je premijer Fadil Novalić najavio 16. juna nikad nije ni došao do parlamenta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Novalić: Spreman paket pomoći od 440 miliona maraka

072info.com

Novalić: Uzimamo novac od MMF-a kako ne bismo crpili domaće izvore

072info.com

Fadil Novalić otkriva: Samo ove četiri grane pomoći ćemo korona-zakonom 2

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)