Zašto se trzamo kada tonemo u san?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

To može da bude “osjećaj” padanja ili udaranja u nešto, ali svodi se na isti fenomen nazvan “hipnagoški trzaj”, piše Naturalcure.

Hipnagoški trzaj predstavlja prelazni period između budnog stanja i sna. Reč je o mioklonusu, odnosno o brzim, nevoljnim pokretima mišića.

Dok tonete u san, dva različita moždana sistema dovode svoje uloge u ravnotežu kako biste prešli u besvjesno stanje.

Jedan od njih je retikularni aktivirajući sistem (RAS). Ova mreža ćelija nalazi se ispod moždane kore (korteksa) i pomaže u održavanju budnog stanja, piše Independent.

ČITAJ JOŠ:  Ko je blokirao cover Deniala Ahmetovića za pjesmu "Da se opet rodim"

Drugi je ventrolateralno preoptičko jezgro, smješten je u donjem djelu mozga, koji kontroliše san.

Naučnici vjeruju da se ova dva sistema bore za prevlast u toku zapadanja u san. U tom trenutku takođe opada nivo transmitera serotonina kako bi svi glavni mišići u tijelu mogli da miruju. Ipak, to ne utiče na najmanje mišiće, poput onih oko očiju ili u zglobovima, usljed čega cijelo tijelo može da se trgne, piše DNews.

Prema drugim teorijama, u pitanju je evolucijski atavizam – riječ je o sistemu koji je činio majmune bezbjednim kada bi na drveću utonuli u san.

ČITAJ JOŠ:  Superfinale "Zvezda Granda" | Bosanci digli Beograd na noge, očarali publiku odličnim nastupima (VIDEO)

Ovaj osjećaj može da bude i rezultat iscrpljenosti tijela, kada naš mozak misli da padamo, pa nas tjera da sanjamo nešto što bi nas šokiralo i brzo razbudilo.

Ako vam se ovo dešava redovno, to je znak da bi trebalo da počnete da izbegavate kofein i duhan, naročito pred spavanje.

Uzrok mogu da budu i lijekovi koje uzimate, ili problemi sa snom.

GODISNJICA
MARKETING