Zbog ‘buljenja’ u ekrane: Kako pomoći crvenim i nadraženim očima

Podijelite vijest

Sati i sati provedeni ispred računara, pametni telefoni i suv vazduh tek su neki od razloga koji doprinose pojavi crvenih i nadraženih očiju. Ukoliko su vam oči krvave već čim se probudite, onda je vrijeme da postanete pažljiviji prema ovom nježnom organu. Odgovorno ponašanje i kućni tretmani učiniće da vam oči postanu odmornije, manje iritirane, ali samim tim i zdravije.

Napravite predah od svog pametnog telefona

Plava svjetlost ekrana smeta očima. Kad ne trepćete dovoljno, oči nije pravilno ‘podmazane’, što može izazavati crvenilo. Ako provodite puno vremena na svom telefonu ili računaru, pokušajte da se prisilite na ‘treptanje’ svakih nekoliko minuta kako biste održali ravnotežu vlage u očima.

Koristite čist i hladan peškir

Niska temperatura na očima može pomoći da se smanje upala i crvenilo, samo pripazite da koristite mekan i čist peškir. 

Kriške krastavca

Polaganje kriški krastavca na svako oko djeluje na sličan način kao hladna obloga ili peškir. Savjet: prije nego što ih stavite na kapke, čuvajte neko vrijeme kriške krastavca u frižideru.

Dovoljno se hidrirajte

Dehidracija može biti uzrok zbog kojeg su vam oči jako crvene. Rješenje je očito: ostati hidriran. Neka vam bočica s vodom uvijek bude pri ruci, a tokom dana unesite barem 2 l vode.

Koristite vještačke suze

Opcija koja će u najkraćem vremenu pokazati najočitije rezultate jesu vještačke suze. One će, takođe, pomoći u ispiranju nečistoća iz očiju.

Odmorite se od nošenja šminke

Nažalost, šminka vrlo često izaziva crvenilo u očima. I to ne samo šminka poput ajlajnera i maskare. Čak bi i vaš puder za lice mogao biti krivac. Pokušajte da se nekoliko dana ne šminkate.

Pobrinite se da su vam oči potpuno čiste

Micelarna voda je proizvod koji je jednostavno potreban vašim očima. Na uglovima očiju postoje lojne žlijezde, ponekad se to ulje nakuplja i djeluje iritirajuće, pa ukoliko ne koristite šminku, posegnite za proizvodima koji su namijenjeni uklanjanju šminke kako biste područje oko očiju temeljino očistili i spriječili neugodan osjećaj peckanja.

Nosite naočari za sunce

Sada kada ste u zatvorenom, ali volite da provodite vrijeme na terasi i balkonu, ne zaboravite na naočari za sunce i ulinite uslugu očima.


Podijelite vijest