Želite ravan stomak, nutricionisti otkrivaju kojih pet navika izbjegavati za doručak

Želite ravan stomak, nutricionisti otkrivaju kojih pet navika izbjegavati za doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu.

Osim što pomaže u buđenju, prema tvrdnjama stručnjaka, prvi obrok u danu važan je za koncentraciju i energiju, a čini se da vam može pomoći i kod mršanja, odnosno kod gubljenja masnoća s trbuha te da se ne osjećate naduto, piše eatthis.com.

Mnoge prednosti doručka odnose se upravo na smanjenje masnoće na trbuhu.

Doručak je dobar za metabolizam i samim time se smanjuje rizik od pretilosti.

Istraživanje o zdravlju i prehrani pokazalo je da oni koji jedu doručak imaju indeks tjelesne mase ispod 25, objašnjava liječnica Lauri Wright, nutricionistica i dijetetičarka.

Nadutost može biti uzrokovana brojnim faktorima, uključujući prehranu, hormone i određena zdravstvena stanja poput alergija na hranu ili intolerancije, kaže Amber Pankonin, dijetetičarka i osnivačica bloga o hrani Stirlist.

– Kako biste smanjili nadutost, važno je da imate doručak bogat proteinima s malo vlakana da biste izbjegli zatvor. Konzumiranje hrane koja sadrži puno šećera može vas ostaviti nezadovoljnim i gladnim – navodi.

Dakle, vaše prehrambene navike ujutro definitivno mogu utjecati na izgled trbuha, a sljedećih pet svakako želite izbjeći.

Preskakanje doručka

Oni koji preskaču doručak obično se prejedu za neki od kasnijih obroka ili stalno grickaju nešto jer su gladni.
Ako nemate vremena za doručak, pojedite barem tvrdo kuhano jaje i malog svježeg voća – bolje nego da ne pojedete baš ništa.

Prebrzo pojeden obrok

Prebrzo jedenje može uzrokovati napuhanost i nadutost. Probava počinje u ustima i vrlo je važno da pravilno prožvaćete hranu prije nego što je progutate.

Izbjegavanje proteina

Za doručak se najlakše natrpati ugljikohidratima – kroasanima, pecivima i pahuljicama. No, doručak bez proteina može uzrokovati ranu glad i niske nivoe šećera u krvi.

Proteini su ključni za sitost i održavanje nivoa šećera u krvi stabilnim, kaže dr. Wright.

Pokušajte pojesti tost od cjelovitog zrna premazan avokadom, grčki jogurt sa svježim voćem ili omlet s povrćem.

Gotovi doručci

Prema riječima stručnjaka, takvi odabiri nisu uvijek dobra stvar. Većina sadrži puno šećera, a već znamo da prazne kalorije ne donose mnogo energije, samo umor i novu glad. Birajte kvalitetne namirnice bogate vitaminima i vlaknima koje će vas zasititi na nekoliko sati i zbog kojih se nećete osjećati naduto.

Latte nije dobar izbor

Ako za doručak pijete samo kafu sa šećerom, to vam sigurno neće biti dovoljno. Vrlo je važno da te jutarnje kalorije iz napitaka i raznih grickalica držite pod kontrolom jer bi vam u suprotnom mogle izmaći kontroli.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS