Željeli biste dobiti dječaka? Recept je…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U doba velikog izbora kontracepcijskih sredstava, oko 99,9 posto seksualnih odnosa ne završava trudnoćom, pokazuje velika britanska Zdravstvena studija iz 2010.

Ipak, i dalje je oko 50 posto svih trudnoća neplanirano, a pravilo je da su veće šanse za trudnoćom ako se na nju ne ide ciljano – jer želja za bebom povećava razinu stresa, što pak smanjuje šanse za trudnoćom, pišu 24sata.

Iako je većini ljudi koji žele bebu sasvim svejedno kojeg će spola biti, znanost nudi uvid u to što povećava šanse za dobivanjem dječaka ili pak curice:

Parovi koji imaju češće seksualne odnose, imaju veće šanse za dobivanje dječaka, jer muški spermiji žive kraće i veća je vjerojatnost seksa u vrijeme same ovulacije. S druge strane, parovi koji se rjeđe seksaju imaju veće šanse za curicu – jer ženski spermiji žive dulje i jajašce može biti oplođeno čak ako je seks bio par dana prije ovulacije.

U stresnim vremenima, rađa se relativno više djevojčica nego dječaka, piše Daily Mail. Objašnjenje za to je što su ženski spermiji otporniji, odnosno veće su šanse da prežive veće razine hormona kortizola uzrokovanog stalnim stresom kod roditelja.

Dob također ima ulogu kod spola djeteta – pa tako otac i majka stariji od 35 godina imaju generalno veće šanse za dobiti djevojčicu.

Kod parova koji imaju već dvoje djece, znanstveno je dokazano kako postoje veće šanse da će sljedeće dijete biti curica.

Prehrana je važan faktor za zdravu trudnoću, ali utječe i na spol bebe. Studije pokazuju da žene koje unose više kalorija češće dobivaju dječake.

Godišnje doba začeća također može utjecati na spol nerođenog djeteta. Generalno, više se dječaka rađa u proljeće i ljeto, a djevojčica u jesen i zimu.