Muderris Halilović kaže da SAD stavlja SDA-ovce na crnu listu jer ne žele prodati BH Telecom!?

Muderris Halilović kaže da SAD stavlja SDA-ovce na crnu listu jer ne žele prodati BH Telecom!?

Nezim Muderris Halilović, bivši rukovoditelj Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, i čovjek kojeg se često može vidjeti u društvu Bakira i Sebije Izetbegović, komentarisao je posljednja dešavanja oko američke crne liste.

Kaže da je spominjanje BH Telecoma igra velikih i malih igrača.

Naime, SAD su prvi put vezali BH Telecom uz Asima Sarajlića, da je zapošljavao SDA kadrove u javnu kompaniju, a drugi put da je Osman Mehmedagić prisluškivao političare preko BH Telecoma.

Halilović na početku podsjeća kako je Fadil Novalić 2017. godine rekao kako neće biti privatizacije BH Telecoma.

“Ipak, tada je ovom formulacijom grabežljivcima kapitala i resursa jednog naroda otvorio mogućnost da će se to desiti u nekom drugom mandatu. Kada je došao drugi mandat negdje na pola, tačnije oko 2020. godine i kada se vidjelo da ni tada premijer Fadil Novalić i Vlada koju vodi ne namjeravaju prodati BH Telecom, tada počinju afere na štetu ugleda, pozicije i slobode premijera Federacije Bosne i Hercegovine”, naveo je Muderris.

Dalje, navodi da neki mediji koje finansiraju stranci plasiraju tekstove s negativnom konotacijom o BH Telecomu.

“Preskočimo sve ono što je premijeru Fadilu Novaliću bilo imputirano kao krivica poslije 2020. godine, a nakon što je bilo jasno da neće rasprodati naš resurs, jer bismo potrošili puno vremena, a i te su stvari odveć poznate. Sve su redom otpale i propale montirane afere. U jednom trenutku američka administracija (tačnije jedan njen dio) nije ništa drugo mogla nego staviti gospodina Novalića na ‘crnu listu’ zbog slanja pisama penzionerima, a u kojima ih nije pozivao da glasaju za njega ili njegovu stranku”, naveo je Muderrsi.

“Onda je došlo do promjene u načinu postizanja zacrtanog cilja. Direktor OSA-e Osman Mehmedagić je stavljen na istu onu ‘crnu listu’ zbog optužbe da je zloupotrebljavao BH Telecom. Ovdje su dvije stvari neistinite. Prva je da je moguće zloupotrijebiti ove telekomunikacijske sisteme. Naime, postoji dugi niz postupaka u koje je uključeno previše osoba i na različitim mjestima da bi ovi mehanizmi bili zloupotrebljeni. I da je došlo do toga, onda bi bilo potrebno još toliko umreženih osoba da bi to prikrili, a što je tehnički krajnje teško. Jedan od zaštitnih mehanizama ovakvih sistema (za prisluškivanje) u svim iole demokratskim državama, jeste što je preteško sakriti da je bio upotrebljen kada i u koje svrhe (prema kome).

Druga neistinita stvar, koju doduše Amerikanci nisu eksplicitno naveli, jeste da je Uprava BH Telecoma kriva za, eventualno, zloupotrebu. Poznato je da oni djeluju po određenim zakonima, po određenoj proceduri i da poštuju naloge državnih službi kao što je OSA i slično”, kaže Muderris.

On dalje povezuje da je nakon što je Osmica stavljen na crnu listu objavljeno i da je BH Telecom glavni krivac.

“I pored logičkih, faktičkih i tehničkih aspekata koji govore da BH Telecom radi po nalozima i poštujući državne institucije, autor je označio našu kompaniju kao nešto što je izdvojeni centar moći, tačnije kao saučesnik u nekakvom nezakonitom prisluškivanju. Da je ovo targetiranje BH Telecoma isplanirano među neokolonijalistima, dokaz je što je taj ‘analitički’ tekst poslužio kao šlagvort predsjedniku Naroda i pravde koji je rekao da treba ići u smjenu Uprave BH Telecoma. Istovremeno, nije spomenuo smjenu Uprave Aerodroma Mostar ili Uprave Elektroprivrede HZHB koji imaju desetke miliona gubitaka.

Za razliku od profitabilnog i stabilnog BH Telecoma. Da bismo bolje shvatili ovu agendu, moramo se sjetiti da su upravo Narod i pravda i njihovi partneri odigrali jednu koruptivnu igru protiv BH Telecoma. Oni su u Kantonu Sarajevo razdvojili tendere za fiksnu i mobilnu telefoniju, jer samo BH Telecom ima obje vrste usluga, a da bi tako uveli druge u konkurenciju za mobilnu telefoniju.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnezim.halilovic.92%2Fposts%2Fpfbid02Eeg7MYgEMqqgCzbt4SPrN7K87j8XK4TiwZnQFqxnrEFfEi3BRUzezia3SmrsBgS5l&width=500&show_text=true&height=730&appId

U martu 2021. godine Kanton Sarajevo je odabrao nepovoljniju ponudu m:tela. Da je Trojkina vlast bila protiv domaće, a u korist srbijanske kompanije potvrdio je, nakon reakcije BH Telecoma, Ured za razmatranje žalbi”, navodi Muderris.

Kaže da je ova shema vidljiva golim okom i da je sve očito.

“Najprije domaće vlasti kažu da neće privatizovati moćni BH Telecom, jer žele sačuvati ovaj finansijski, komunikacijski i sigurnosni resurs. Onda se kreće u slom prvog čovjeka te ‘tvrdoglave’ vlasti. Kada to ne uspije kroz nekoliko montiranih afera, onda kreću neodržive i nedokazive optužbe za zloupotrebu BH Telecoma kao razlog za stavljanje na ‘crnu listu’.

Zatim se ta izmišljena krivica adresira toj kompaniji. Onda to pojačavaju ‘objektivni’ mediji propagandističkim analizama. Na kraju ovi koji priznaju da nemaju autentičnu i prodržavnu politiku, nego potpise daju na uvid strancima koji im biraju kadrove (novi direktor OSA-e), sve to pretvore u političku ideju koju treba dovesti do njihovog ovladavanja BH Telecomom. Prozreli smo vas!”, poručio je Muderris.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica