Namirnice koje izazivaju nadutost

Nadutost je pojam koji označava povećanu količinu zraka u probavnom sistemu, stanje na koje utječe hrana koju konzumiramo, ali i vrste bakterija koje imamo u crijevu i često je pod utjecajem popratnih bolesti.

Pomanjkanje vremena za normalno konzumiranje hrane može biti jedan od razloga za pojavu nadutosti.

Sadrže šećer

Jedna od preventivnih mjera je uvođenje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu uz što manje konzumiranje brašna i šećera. Pravilno žvakanje hrane, dovoljan unos tekućine mogu biti dobri saveznici u prevenciji nadutosti. Evo koje namirnice potiču nadutost.

Brokula, kupus, kelj – Ovo su namirnice koje sadrže šećer koji se ne probavlja u crijevima i zato dolazi do nadutosti, ali ove zdrave namirnice ne treba odbacivati jer su pune nutrijenata i vlakana koja će osigurati zdravlje crijeva – podsjeća dr. Cynthia Sass, nutricionistica.

Mahunarke – Iako se radi o namirnicama punim proteina i one sadrže šećere i vlakna koje naš organizam ne može apsorbirati pa se u crijevima njima goste bakterije, a taj će proces voditi do nadutosti. Kombinirajte ih s rižom, voćem, povrćem, orašastim plodovima.

Manje laktoze

Mliječni proizvodi – Žitarice s mlijekom ili jogurtom te mlijeko mogu uzrokovati nadutost, a posebno onima koji nemaju dovoljno enzima za razgradnju laktoze. Rješenje je da izbjegavate ovakve proizvode ili birate one s manje laktoze.

Jabuke – Iako iznimno zdrave, ne čuvaju od nadutosti, ustvari sadrže fruktozu koja se nalazi u voću i koju mnogi ne mogu probaviti. Ipak, jabuke trebate jesti jer su povezane sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti srca ali i respiratornih problema. 

Slana hrana

Namirnice koje su pune soli mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu što vodi do nadutosti. Kako danas svi jedemo previše soli jer ju je teško izbjeći, moramo znati da može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a ne samo neugodnosti i da bi se trebao kontrolirati unos soli u organizam.

Protiv nadutosti

Krastavci – Sadrže flavonoide koji opuštaju napetost pa ih je dobro jesti često. Isto tako možete zamijeniti zaslađena pića vodom s krastavcima koja će vas osvježiti po ljetnim vrućinama. 

Banana – Sadrže puno kalija, a jedna je studija pokazala da žene koje jedu banane prije svakog obroka puno rjeđe dožive nadutost od onih koje ne jedu. Stručnjaci vjeruju da se radi o dozi bakterija koju pružaju crijevima i smiruju produkciju plinova. 

Jogurt s probioticima – Upravo će probiotici pomoći probavi da nesmetano radi i apsolutni su šampioni kada je u pitanju zdravlje probave.

Đumbir – Začini poput cimeta i đumbira čiste organizam pa prije spavanja možete popiti čaj s ovim začinima. U tradicionalnoj medicini se koristi za smirivanje jutarnjih mučnina i proliva, također je odličan za smirivanje nadutosti. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE